Romii din Cluj mutaţi forţat lângă groapa de gunoi Pata Rât, au ajuns în atenţia presei britanice şi a unor lideri religioşi din Regatul Unit. Aceştia i-au scris primarului Emil Boc şi i-au cerut să schimbe politica locală faţă de romi. Oamenii au fost evacuaţi din locuinţele din Cluj Napoca în 2010 şi mutaţi în locuinţe sociale situate la marginea oraşului, chiar lângă groapa de gunoi. Condiţiile sunt proaste: nu este căldură şi apă caldă, iar băile sunt repartizate câte una la patru apartamente. Aşa că oamenii şi-au căutat dreptatea în tribunal şi, în primă instanţă, au câştigat.
23 de prelaţi britanici, printre care Arhiepiscopul de Wales, Episcopul de Manchester şi Salisbury şi Rabinul din Westminster, i-au scris primarului Emil Boc, la iniţiativa organizaţiei Amnesty International. „Ca un om credincios ce sunteţi, vă îndemnăm să conştientizaţi lipsa de umanitate a acestor acţiuni şi să faceţi demersuri pentru a reconstrui relaţiile cu comunitatea romă din oraşul dumneavoastră”, se arată în scrisoarea deschisă, publicată de cotidianul Telegraph. Ei îi cer lui Emil Boc să asigure familiilor de romi locuinţe adecvate.
Ca să vadă cum stau lucrurile la faţa locului, jurnalişti de la cotidianului The Telegraph au venit la Cluj. Cu o dronă au filmat de la înălţime cartierul nevoiaş. În imagini se vede scris pe pământ: „SOS”.
VIDEO, aici
Nu este prima oară când în presa străină apar articole despre romii din Cluj. „Este un subiect care probabil este foarte de interes pentru anumite ţări cum este Marea Britanie, care are la rândul său o mare problemă privind gestiunea persoanelor fără adăpost”, consideră Oana Buzatu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Cluj.
76 de familii care locuiesc la Pata Rât au câştigat în primă instanţă dreptul de a fi despăgubite pentru că au fost evacuaţi forţat. Procesul merge însă mai departe, pentru că Primăria Cluj-Napoca a făcut recurs.