Satul Racşa, judeţul Satu Mare. O localitate în care doar numele îţi mai aminteşte că te afli în România, având în vedere că toate maşinile au plăcuţe de înmatriculare englezeşti, iar orice anunţ are la contact un număr care începe cu prefixul Marii Britanii.
Sunt concluziile la care a ajuns o echipă a televiziunii ITV, care a realizat un reportaj în acest sat. Toate vilele, ce le întâlneşi la tot pasul, sunt ridicate cu banii câştigaţi în Regat. Jurnaliştii semnalează şi că satul este locuit doar de copii şi bătrâni, iar generaţia aptă de muncă lipseşte complet. Unii s-au întors doar pentru a-şi petrece sărbătorile de iarnă în familie. De ce nu rămân acasă?
„Aici, într-o lună poţi câştiga în jur de două sute sau, să zicem că, poate, poate trei sute de lire. În Anglia, banii ăştia îi poţi câştiga în două, trei zile”, susţine Andrei Pab.
„Este o şansă să câştigăm bani pentru famiile noastre de aici, pentru că aici e foarte greu să câştigi bani necesari pentru trai, pentru copiii noştri”, spune şi Maria Nasti.
Aceasta nu este singură în Marea Britanie, ci mai are încă şapte rude alături. Românca îi asigură pe reporterii britanici că se vor întoarce în ţară, în cele din urmă, şi că muncesc legal.
„În ciuda miturilor populare, românii nu au niciun gând să meargă în Marea Britanie pentru a trăi din ajutoare. Vor să plece, să câştige bani şi să se întoarcă apoi pentru a-şi construi o casă şi a avea grijă de familie”, este concluzia la care a ajuns reporterul de la ITV.
Nu este pentru prima dată când televiziunile britanice abordează subiecte legate de imigranţii români. Chiar la începutul săptămânii, postul BBC a realizat un reportaj într-un sat de romi din judeţul Braşov. Materialul se concentra pe vizita unui poliţist londonez, care încerca să îi convingă pe localnici să nu meargă în Regat dacă nu au resursele necesare pentru a se întreţine.