România, ținta unui atac cibernetic masiv. Noua variantă de GoldenEye a făcut deja victime în mai multe țări
Data actualizării: Data publicării:
Mai multe companii din România sunt deja afectate de GoldenEye, o nou atac cibernetic masiv, de tip ransomware. Și în Ucraina, bănci, companii și ministere au fost afectate de atacul cibernetic.
ACTUALIZARE 18.40. Aeroportul Borîspil se numără printre ţintele atacului informatic şi a avertizat că mai multe zboruri ar putea să decoleze cu întârziere de la Kiev.
De asemenea, două servicii poştale şi mai multe bănci ucrainene sunt vizate de atac, iar o versiune a virusului WannaCry a blocat sistemul informatic al distribuitorului de energie electrică Ukrenergo, precum şi compania aeronautică Antonov.
Însă, acest atac nu este limitat în Ucraina.
Atât compania petrolieră rusă Rosneft, cât şi compania daneză Maersk, au anunţat că sistemele lor informatice sunt pertubate, iar probleme există şi în birourile din Marea Britanie şi Irlanda.
”Putem să confirmăm că sistemele informatice ale Maersk au căzut în mai multe unităţi din cauza unui atac cibernetic. Continuăm să evaluăm situaţia. Siguranţa angajaţilor noştri, a operaţiunilor şi a clienţilor este prioritatea noastră”, se arată într-un comunicat al companiei Maersk.
Autorităţile spaniole au anunţat că un atac cibernetic a vizat inclusiv multinaţionalele Mondelez şi DLA Piper.
Ucrainenii se plâng că metroul nu mai acceptă plăţi electronice în Kiev. Probleme similare există în mai multe lanţuri de benzinării din Ucraina.
Vicepremierul ucrainean a anunţat că sistemul informatic guvernamental a căzut, iar un consilier al ministrului de Interne a precizat că este vorba de o versiune a ransomware-ului WannaCry, care a paralizat în luna mai peste 200.000 de calculatoare din mai mult de 150 de ţări.
Anunțul făcut de Bitdefender:
Companii și instituții din România și din alte țări din regiune au fost lovite marți de o nouă amenințare cibernetică de tip ransomware, denumită GoldenEye, care criptează datele utilizatorilor și apoi solicită recompensă.
Noua variantă de GoldenEye a făcut deja victime în mai multe țări la nivel global, printre care România, Ucraina și Rusia.
Spre deosebire de alte versiuni de ransomware, care blochează datele utilizatorilor de pe calculatoarele infectate și apoi solicită recompensă pentru a le reda accesul, noua versiune GoldenEye nu le permite victimelor să mai folosească dispozitivul infectat, dat fiind că, după ce termină procesul de criptare a datelor, forțează calculatorul să se închidă și îl face inutilizabil până la plata recompensei de 300 de dolari.
Toți clienții Bitdefender care au soluția de securitate actualizată la zi sunt protejați în fața noii amenințări GoldenEye.
Recomandările specialiștilor în securitate cibernetică ai Bitdefender:
Faceți copii ale datelor de importanță strategică pentru a evita pierderea acestora.
Actualizați în regim de urgență sistemul de operare la cea mai recentă versiune.
Actualizați toate programele de pe calculator și evitați să folosiți software perimat.
Folosiți o soluție de securitate performantă și actualizată la zi.
Sute de mii de terminale din companii și instituții publice din întreaga lume au fost lovite în luna mai de amenințările cibernetice de tip ransomware WannaCry și Adylkuzz, care folosesc o vulnerabilitate prezentă în majoritatea versiunilor sistemului de operare Windows. La mijlocul lunii martie 2017, Microsoft a furnizat un patch care blochează exploatarea vulnerabilității MS17-010, dar un număr necunoscut de calculatoare și servere la nivel global – inclusiv cele care folosesc versiuni învechite ale Windows – nu au primit respectiva actualizare și riscă să fie infectate în orice moment.