Ovidiu Anton ar fi trebuit să reprezinte România la Stockholm, în cea de-a doua semifinală Eurovision, din 12 mai. Surpriză însă, cu doar 3 săptămânăni înainte, ţara noastră este exclusă din competiţie din cauza datoriilor TVR către organizatorul concursului, 14,5 milioane de euro, potrivit site-ului oficial EBU, 16 milioane de euro, conform fostului director interimar al TVR
„Suntem pe marginea prăpastiei
Vor să cedăm, vor să cădem pentru că miza e puterea
Se laudă şi râd de noi cum dispărem!”
Nici prin cap nu îi trecea cântăreţului care s-a calificat la Eurovision că muzica lui descrie chiar situaţia televiziunii publice.
Ovidiu Anton a scris pe pagina lui de socializare că a fost informat oficial că nu mai poate participa la concurs şi consideră situaţia nedreaptă.
„Este regretabil că am fost nevoiţi să luăm această decizie. Nu s-a mai întâmplat niciodată ca un membru EBU să fie exclus de la participarea la acest concurs (Eurovision, n.r.) din motive financiare,” spune Ingrid Deltenre, director general EBU.
Termenul pentru plata datoriilor TVR către organizatorii competiţiei a expirat miercurea trecută.
„Vorbim de plata unor datorii rostogolite în timp, pe care toată lumea le-a tot amânat,” precizează Irina Radu, fost preşedinte interimar al TVR .
Organizatorul Eurovision a trimis săptămâna trecută ministrului de Finanţe o scrisoare în care cerea plata a 10 milioane de franci elvetieni în contul datoriilor TVR, garanţie bancară pentru restul creanţei şi un plan de plăţi.
„Nu am găsit soluția tehnică și legală de a face această plată în termenul scurt de 24 de ore pe care l-am avut la dispozițe. E o problemă de ani de zile, trebuia rezolvată de ani de zile,” spune Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Guvernului.
„Dacă un astfel de membru intră în insolvenţă are un impact major, mai ales pentru că nu şi-au plătit anumite drepturi pentru anumite competiţii sportive din 2012,” declară Ingrid Deltenre, director general EBU.
România nu pierde doar Eurovision-ul.
„Îşi pierde drepturile asupra unor competiţii sportive care sunt contractate. E o listă destul de lungă, dar cele mai importante sunt Olimpiada de la Rio şi Campionatul European,” explică Irina Radu, fost preşedinte interimar al TVR.
Practic sunt puse sub semnul întrebării toate transmisiunile pentru evenimentele sportive contractate pentru viitorii doi ani, precum Preliminariile Cupei Mondiale de fotbal şi campionatul din 2018. Datoriile totale ale Televiziunii Române erau, la sfârşitul anului 2014, de 700 de milioane de lei.