România este supusă unui război informațional. Iulian Fota: N-ar fi rău de adus niște specialiști mai bătrâni

Data publicării:
luca cu fota si preda

 „Zilele trecute, pe unele posturi de televiziune, am văzut o dezbatere legată de modul în care cetățenii ucraineni de origine română de la granița cu România sunt folosiți drept carne de tun. Exact a doua zi, citeam niște analize ale unor institute occidentale și unul dintre ele atrăgea atenția că deja este în desfășurare în Ucraina, dar nu numai, o campanie care încearcă să descurajeze cetățenii ucraineni să accepte încorporarea, evident, slăbind capacitatea de apărare a Ucrainei. Părerea mea e că deja, inconștient sau nu, și la noi cineva cuplează la această campanie și la acest război informațional”, a arătat fostul consilier prezidențial, invitat în emisiunea „Imparțial” de la Digi24.

El a amintit și de declarațiile de intimidare ale unui cercetător rus și atrage atenția că trebuie să existe niște proceduri la nivelul statatului. „Ceea ce mi se pare ciudat este că atunci când un tip, un individ, fie el și cercetător, îți spune un lucru, nu te apuci să-i dai replica cu șeful Statului Major. Aia mi s-a părut o chestiune deplasată”, a spus Iulian Fota. „Avem și noi institute de cercetare, avem și noi cercetătorii noștri, dă-i o replică la același nivel, dar nu te apuca să angajezi dezbaterea prin șeful Statului Major! Mie mi s-a părut reacția puțintel pripită. Problema mare la noi este că în momentul acesta, suntem confuzi în ceea ce ține de războiul ăsta informațional și n-ar fi rău să ne punem la punct procedurile și tacticile, că nu ne confruntăm cu el decât de ceva timp”, este de părere Iulian Fota.

Vladimir Evseev, directorul Centrului pentru Studii Politico-Militare din Moscova, un apropiat al Kremlinului, a declarat, pentru postul public de televiziune, că în România se poate crea şi "potenţial ofensiv", motiv pentru care Rusia ar urma să atace şi să distrugă inclusiv flota militară românească. General-locotenentul Nicolae Ciucă, șeful Statului Major, a declarat într-un interviu pentru Realitatea TV că nu ar trebui să fim îngrijoraţi, mai ales că, atât baza de la Deveselu cât şi Centrele Operaţionale de Comandă NATO au doar roluri defensive.

Propaganda rusească

În opinia europarlamentarului Cristian Preda, ceea ce Iulian Fota denumește „război informațional” este, de fapt, propagandă rusească, foarte prezentă în mai multe locuri din Europa. „Au tot felul de entuziaști care încearcă să construiască – asta mi se pare o aberație periculoasă – un soi de solidaritate cu Rusia, pentru că și noi, și rușii am fi ortodocși. Bat câmpii tot soiul de tipi. Unii sunt și populari”, a declarat Cristian Preda la Digi24.

Avem un sprijin în opinia publică pentru mișcări politice care îi sunt favorabile lui Putin. E oribil din punct de vedere politic, mai spune europarlamentarul Cristian Preda, care a exemplificat cu Syriza în Grecia sau Prodemos în Spania.

Campania împotriva negocierilor cu americanii pentru tratatul de liber-schimb (TTIP) vine tot de la ruși, susține Cristian Preda. Va fi în următoarele săptămâni și următoarele luni o întreagă campanie de dezinfomare legată de sensul negocierii cu americanii. Deja în lumea universitară s-a lansat zvonul că dacă această negociere se încheie, toate universitățile din România vor fi în mod necesar private și vor fi dați afară oameni, atrage atenția Cristian Preda.

În ceea ce privește înarmarea ucrainenilor, fostul consilier prezidențial Iulian Fota spune că Europa nu va avea curajul să facă pasul acesta. Singura țară care în momentul acesta ia în evaluare această posibilitate este SUA, unde, de altfel, nu administrația, cât opoziția republicană este cea care presează mult.

În noua strategie de securitate națională a președintelui Obama, Rusia este definită, pentru prima dată, ca agresor. Dar în Statele Unite lucrurile stau altfel. Europa nu va îndrăzni. „Știu foarte bine toți europenii că aceasta este o linie roșie pe care Rusia o va trata cu maximă exigență. Nu va avea nimeni curajul să treacă această linie roșie. Nu prea poți să-i ajuți pe ucraineni. Dacă se vor ajuta ei înșiși, bine, dacă nu, vor pierde o bucată de țară. De fapt, au pierdut-o deja”, spune Iulian Fota.

Cred că există un drept la rezistență al popoarelor și cred că ucrainenii trebuie sprijiniți. Personal, sunt pentru înarmarea ucrainenilor. Din păcate, acest punct de vedere este marginal în Europa”, a arătat europarlamentarul Cristian Preda. Nu sunt convins că în America se va ajunge până la măsura efectivă a transmiterii de arme, fie ele și arme defensive, a mai spus Preda.

Suntem în fața unei tragedii și ți se rupe sufletul, dar România nu are capacitatea de a plăti astfel de mijloace, a adăugat europarlamentarul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Declarația Unică 2025 vine cu o schimbare importantă. Românii care nu mai trebuie să...
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Richard Gere, dezvăluiri despre mutarea în Spania: „Soția mea mi-a dat șapte ani în SUA!” Alejandra e mai...
Adevarul
Cresc impozitele pe venituri din activități independente în 2025. Când se declară și cum se raportează
Newsweek
570 lei în plus la pensie timp de 6 luni pentru anumiți pensionari. Cum intri în posesia banilor?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Cum se va vota duminică la referendumul lui Nicușor Dan. Aproape 1,8 milioane de bucureşteni sunt aşteptaţi...
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Angelina Jolie, după ce a luat prima lecție de operă pentru filmul "Maria": "Am tras aer în piept și am...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...