Controlul autorităţilor în toată industria alimentară s-a lăsat şi cu dosale penale. Şefi din câteva Direcţii Sanitar Veterinare din ţară sunt anchetaţi.
Începând din 7 martie, timp de o săptămână, autoritățile au prelevat 1.335 de probe de lapte, din care în cazul a 67 dintre ele s-a depistat un nivel de aflatoxină mai mare decât limita prevăzută de normele europene.
Probele care au ieșit pozitive la aflatoxină provin din 34 de ferme, cinci centre de colectare, opt dozatoare și 20 de unități de procesare, a precizat Daniel Constantin.
Ca urmare, 47 de automate de lapte au fost închise temporar, 193 de tone de lapte au fost oprite de la comercializare și distruse, precum și 104 tone de produse lactate aflate în depozite.
Ministrul a precizat că, din datele pe care le deține, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, vânzările de lapte au scăzut cu 20-25%. El a subliniat că cel mai important obiectiv pe care îl are este recâștigarea încrederii cetățenilor și stoparea pierderilor pentru fermieri.
În cazul probelor pozitive la aflatoxină, fermele de unde provin vor fi izolate și vor fi schimbate furajele.
Răspunzând criticilor, Daniel Constantin a apreciat că toată criza laptelui contaminat a fost gestionată „profesionist”, iar consumatorul este protejat.