RETROSPECTIVĂ 2015 | ISIS, ameninţarea teroristă a momentului

Data publicării:
SRI brigada antitero 01 12 2015 foto facebook 2

România este un teritoriu care trebuie cucerit şi inclus în Califat. Este una dintre multele ameninţări pe care liderii organizaţiei teroriste Stat Islamic le-au făcut la adresa statelor europene. În 2015, gruparea fundamentalistă a reuşit să cucerească noi teritorii în Siria şi Irak şi să obţină controlul în importante regiuni din Libia, Somalia, Yemen şi Egipt.

Potrivit ultimelor studii făcute de organizaţia Soufan Group, al cărei preşedinte este unul dintre foştii şefi ai MI6, numărul luptătorilor fundamentalişti s-a dublat în ultimul an, în ciuda bombardamentelor intense ale forţelor aliate occidentale şi ruseşti.

Estimările arată că ISIS se bazează acum pe 31.000 de luptători. Cinci mii dintre aceştia provin din ţări europene. Unii au trecut şi prin ţara noastră pentru a ajunge în aşa zisul Califat, condus din oraşul sirian Raqqa.

Ţara noastră este în retorica acestei organizaţii, nominalizată ca teritoriu ce trebuie cucerit, inclus, în aşa-zisul Califat

Şef antitero SRI: „România este una dintre rutele de tranzit, de transfer al acestor voluntari jihadişti către teatrele de operaţii, dar nu este exclus să fie şi rută de întoarcere pentru ei”.

Prof. dr. Cristian Troncotă, fost decan al Facultăţii de Informaţii: „Majoritatea vin ca turişti, cu maşinile, şi tranzitează România pur şi simplu, nu fac lucruri rele. Probabil că aici mai au şi prieteni şi îi ajută cu bani şi informaţii. Preferă maşina, călătoriile cu maşinile, pentru că nu vin doar pentru câteva ore, doar să schimbe avionul, aici vin să stea câteva zile şi să pornească mai departe. La noi aici, au destule posibilităţi de a se informa şi de a primi astfel de ajutoare”.

4000 de luptători străini ar fi plecat din Europa pentru a lupta alături de ISIS, în Siria şi Irak, arată un comunicat de presă al SRI, publicat imediat după Charlie Hebdo.

Serviciile secrete vorbeau şi despre pericolul reprezentat de întoarcerea fundamentaliştilor în comunităţile din care au plecat.

Şef antitero SRI: „S-a constatat că expunerea la violenţă, experienţa de luptă dobândită, îndoctrinarea fundamentalistă şi, mai ales, menţinerea conexiunilor cu diverse entităţi teroriste creează premisele favorabile ca aceste persoane să devină, după revenirea în ţările de origine, factori de risc proeminent. De asemenea, s-a stabilit că un număr semnificativ dintre aceste persoane se implică ulterior în activităţi de acelaşi tip, cum ar fi: acţiuni teroriste, procese de radicalizare, recrutarea de noi adepţi-combatanţi”, comuncia SRI în 24 ianuarie.

Atacurile de la sediul publicaţiei franceză Charlie Hebdo au ridicat multe semne de întrebare legate de capacitatea serviciilor secrete occidentale de a face faţă atacurilor. O parte dintre teroriştii de la Paris se întorseseră de curând din Siria şi Yemen.

Ţara noastră nu este ferită de pericolul pe care îl reprezintă această organizaţie, spun specialiştii antitero români.

Şef antitero SRI: „Răspunsul meu trebuie să liniştească, dar trebuie să fie corect şi obiectiv. Nu suntem feriţi total de posibilitatea unui atac terorist în România, evident. Mergem pe nişte premise. Sunt cazuri punctuale de persoane radicalizate, fundamentaliste, care aderă dincolo de ideologie şi încearcă să sprijine aceste organizaţii teroriste. Dacă vorbim despre cetăţeni străini sau despre rezidenţi pe teritoriul naţional, au fost indentificate câteva cazuri, până în cinci stuaţii, în care aceştia ulterior părăsirii teritoriului naţional au decis să se alăturie acestei organizaţii”.

Totuşi, în acest an, au fost identificaţi doi cetăţeni români, simpatizanţi ai grupării Stat Islamic. În august, o româncă de 36 de ani a fost arestată în portul italian Genova pentru că susţinea cauza ISIS în mediul online. În plus, ar fi încercat să recruteze viitori combatanţi care să fie dispuşi să plece în Siria. Femeia a fost expulzată în România, iar acum se află sub supraveghere.

Pe opt decembrie, procurorii DIICOT au pus sub acuzare primul român suspectat de propagandă în favoarea grupării extremiste. Este vorba despre un tânăr de 17 ani din Craiova.

Mama jihadistului: „S-a schimbat în ultimul an foarte mult. Prima dată era calm. A zis, mami mi-am găsit liniştea acolo. Nu beau, nu fumez, nu mă droghez. Era şi bolnav cu diabetul. Suferea că noi eram despărţiţi şi probabil s-a aprofundat. A citit foarte mult. Nu ştiu, dar a fost doar un pas. Cineva l-a racolat. Nu ştiu cu cine umbla. Tatăl lui a cam lipsit”.

Mama tânărului dă vina pe un imam din Craiova: „Imamul nu trebuia să-l primească în primul rând pentru că e minor. Are 17 ani şi am înţeles că s-a botezat. El de ce a fost de acord? Acum spune că ei nu au treabă. Adică nu ştie de ce venea copilul meu vineri la moschee şi cu cine pleca de acolo? Poate sunt alţii în spatele moscheei”.

Mansour Atif, imamul Moscheei din Craiova: „În această sală nu este nicio discuție despre terorism. Aici noi nu discutăm despre politică. I-am spus să se roage, să fie musulman, dar să nu vină polițiștii la mine la ușă”.

Mai multe au fost situaţiile în care cetăţeni străini, rezidenţi la noi în ţară, au fost descoperiţi ca fiind simpatizanţi ai Statului Islamic.În 2015, nouă persoane au fost expulzate de pe teritoriul Românei. Unii dintre ei erau sudenţi tunisieni, alţii oameni de afaceri arabi cu cetăţenie franceză.

Hassib El Mahdali, om de afaceri: „Am fost vizitat de poliţie, care mi-a spus să parăsesc teritoriul imediat, să plec din România chiar în aceeaşi zi. Am fost foarte surprins. În toţi acesti ani, am avut mereu bune relaţii cu serviciile administrative, pentru că am legături cu serviciile administrative din România şi cu oamenii, cu poporul. Totul s-a desfăşurat foarte bine. N-am avut niciodată o problemă cu nimeni acolo”.

Potrivit datelor strânse de autorităţi, în ultimul an fost oprite la graniţă 250 de persoane care aveau direct sau indirect legături cu ogranizaţii teroriste. Majoritatea proveneau din Irak, Palestina, Maroc, Tunisia şi Siria. 70 la sută dintre aceştia aveau conexiuni cu gruparea Stat Islamic.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Locurile din Europa unde pot fugi românii de frig. 10 destinații cu soare și căldură, chiar și în plină iarnă
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...