Ziariştii de la Daily Mail citează declaraţia unui român de etnie romă: „Vrem să intrăm în ţara voastră înainte să încuie cineva porţile". Reportajul insistă pe ideea că români săraci, în special de etnie romă, vor dori să emigreze în Marea Britanie. Articolul face o descriere sumbră a cartierului Ferentari.
"...străzi murdare, haite de câini vagabonzi, munţi de gunoaie şi deşeuri, gropi. Această mahala din sud-vestul Bucureştiului este văzută ca o zonă interzisă pentru bucureştenii obişnuiţi, din cauza traficanţilor de droguri, a prostituatelor şi a criminalităţii.", scrie Daily Mail.
Nu e de mirare - spun ziariştii britanici - că localnicii, majoritatea de etnie romă, visează să plece în Marea Britanie, în căutarea unei vieţi mai bune.
„Marea Britanie este perfectă pentru mine: un loc unde pot găsi de lucru şi începe o nouă viaţă.", spune un bărbat de 44 de ani din Ferentari.
Daily Mail aminteşte că la fel au gândit şi mulţi cetăţeni din ţările est-europene care au aderat la blocul comunitar în 2004. Atunci, guvernul de la Londra se aştepta la sosirea a cel mult 11.000 de polonezi. În câţiva ani, au venit 600.000. Rezultatul: în 2013, poloneza a devenit a doua limbă vorbită în Marea Britanie, după engleză.
Cotidianul britanic se teme că româna îi va lua locul, odată cu ridicarea restricţiilor de pe piaţa muncii. Statisticile prezentate de Daily Mail arată că 40.000 de români se mută anual în Regatul Unit, iar numărul lor aproape că se va dubla, în ianuarie 2014. Publicaţia mai aminteşte că aproximativ un milion de români trăiesc în Italia, Spania şi Franţa, ţări cu norme mai permisive decât Marea Britanie în ceea ce priveşte piaţa muncii.