„Avem nevoie de mai multă claritate în modul în care resursele pe care le avem la nivelul Guvernului le repartizăm la nivelul autorităților locale și mai ales cum urmărim utilizarea lor eficientă. Și vedem că sunt exemple, din păcate, de risipă, de incompentență, chiar de corupție, care duc la utilizarea ineficientă a acestor fonduri. Avem nevoie să îmbunătățim sistemul de transfer și de echilibrare, să încercăm să folosim alocările bugetare de la nivel central în așa fel încât să stimulăm și la nivel local mai multă eficiență atât în colectarea fondurilor cât și în utilizarea lor”, a declarat premierul Dacian Cioloș.
„În septembrie vom prezenta în Guvern și societății Codul administrativ al României, sper ca în octombrie să-l prezentăm Parlamentului, prin care urmărim simplificarea legislației, eliminarea prevederilor legale paralele sau contradictorii, îmbunătățirea prevederilor legale actuale. Este vorba de codificarea integrală a 18 legi care guvernează administrația centrală și locală”, a completat vicepremierul Vasile Dîncu.
„Pe baza experienței proiectului de dezvoltare integrată teritorială în Delta Dunării, vrem să ne gândim la astfel de programe specifice integrate, chiar dacă nu o să reușim probabil până la sfârșitul anului să construim noi instrumente teritoriale integrate (ITI) de dezvoltare așa cum avem în Deltă, dar cel puțin să venim cu o abordare integrată a unor ghiduri de măsuri pentru care să depuneți proiecte. Vrem să venim cu o astfel de abordare integrată pentru dezvoltarea Văii Jiului, așa cum am promis înainte de alegerile locale, dar și pentru Roșia Montană, care a suscitat multe discuții, vrem să venim nu doar cu reguli și constrângeri, dar și cu proiecte de dezvoltare acolo. Am avut totodată o discuție cu aleșii locali din regiunea Moldovei”, a precizat premierul Dacian Cioloș.