Regele Mihai a retras titlul de „Principe al României” nepotului său Nicolae

Data publicării:
principele nicolae al romaniei facebook 10 08 2015 1

Actualizare 17:10. Ioan Luca Vlad, consilierul Casei Regale, a explicat într-un interviu acordat Digi24 motivele din spatele acestui gest.

„Sunt cinci ani de reflecție în care am putut urmări cu toții traseul public, iar unii dintre noi am putut urmări și traseul privat al nepotului Majestății Sale, Nicolae, care astăzi nu mai are titlul de principe al României și alteță regală. În acești ani am văzut lucruri foarte bune, care au crescut statura și rolul coroanei în țara noastră și am văzut însă și o anumită nepotrivire, internă, care nu s-a remarcat în niciun fel teribil, pentru că aici nu lucrăm cu scandaluri, ci pur și simplu nepotrivire emoțională, dacă vreți, și una de viitor între idealurile princepului Nicolae și restricțiile, privațiunile, regulile, pe care le impune rolul pe care și-l asumase”, a declarat Ioan Luca Vlad.  

Consilierul Casei Regale a menționat că Nicolae nu a făcut ceva nepotrivit în măsură să-i fie retrase titlurile.

„Aici este marea diferență față de alte situații în care s-au retrase titluri de principe. Nu a făcut ceva anume. Este o decizie luată pentru viitor și nu o pedeapsă. Dacă în alte situații, cum a fost principele Nicolae, regentul, din perioada interbelică, aceea era clar o pedeapsă. Aici nu este. Este o decizie cu care principele Nicolae este cu totul în asentiment”, a subliniat consilierul Casei Regale, adăugând că regele Mihai a luat decizia cu „o anumită tristețe”.    

Ioan Luca Vlad a adăugat că Nicolae a făcut „lucruri care nu vor dispărea mâine”, subliniind că sunt lucruri pe care acesta nu le putea face în țară, în domenii precum „ecologie, tineri, business, pe orice ar dori să facă mai ales în străinătate și lucruri pe care nu ptea să le facă în țară nu doar ca principe”.

„Să nu uutăm că nu este doar acest titlu, este rolul pe care și l-a asumat, de generația următoare a familiei regale și care presupunea 24 din 24 de ore să fie aici și să dedice acestei misiuni”, a adăugat Ioan Luca Vlad.  

Consilierul Casei Regale a adăugat că „în principiu” Nicolae va pleca din țară și că s-ar putea reîntoarce în Kenya.

  


„Biroul de Presă al Majestății Sale Regelui Mihai I este autorizat să transmită următorul comunicat:

În ziua de 1 august 2015, Majestatea Sa Regele Mihai a semnat un document prin care a retras nepotului său Nicolae, fiul Principesei Elena, titlul de "Principe al României" și calificativul de "Alteță Regală". De asemenea, Regele a exclus pe Nicolae din Linia de Succesiune la Coroana României. Aceste hotărâri au intrat în vigoare în aceeași zi.

În calitate de Șef al Casei și Familiei Regale ale României, Regele Mihai a luat deciziile de mai sus cu gândul la România timpurilor care vor veni după încheierea domniei și vieții fiicei sale, Margareta, Custodele Coroanei. Majestatea Sa a afirmat că Familia Regală și societatea românească din acele vremuri vor avea nevoie de o cârmuire sub semnul modestiei, bine cumpănită, cu principii morale, respect și mereu cu gândul la ceilalți.

Păstrând aceeași afecțiune nepotului său, Regele Mihai nădăjduiește că Nicolae va găsi, în anii viitori, un fel potrivit de a-și servi idealurile și de a folosi calitățile cu care Dumnezeu l-a înzestrat.

Alteța Sa Regală Principesa Elena, mama lui Nicolae, a primit înștiințarea acestei decizii, printr-o scrisoare personală trimisă de Majestatea Sa Regele”, se arată în comunicatul de presă al Casei Regale.

Principele Nicolae a venit prima dată în România în 1992, pe când avea doar şapte ani. Atunci, şi-a însoţit bunicul, Regele Mihai, la prima revenire în ţară după exilul de 45 de ani impus de autorităţile comuniste.

Nicolae a devenit Principe al României cu rangul și apelativul de Alteță Regală la 1 aprilie 2010, când a împlinit 25 de ani. Fiu al Principesei Elena a României, cea de-a doua fiică a Regelui Mihai, Principele Nicolae era al treilea în ordinea de succesiune la tronul României.

Apropierea de România a Principelui Nicolae a început în 2008. Atunci, el recunoştea într-un interviu că nu ştie limba română, dar că este pregătit să vină în ţara noastră dacă şi românii doresc acest lucru. În septembrie 2012, Principele Nicolae a decis să se mute definitiv în România şi a preluat o parte din activităţile publice ale Casei Regale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cuplul Ceaușescu, doi bătrânei la „Ia-mă, nene” și pachetul misterios plasat în portbagajul mașinii luate...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Îmbrăcată într-o fustă cât o palmă, Ștefania i-a stârnit la comentarii pe fanii ei: "Ce vă dezbrăcați, frate...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...