Din 100.000 de aparate electronice vechi se pot recupera mai bine de două kilograme de aur, 25 de kilograme de argint şi aproape o tonă de cupru. Din reciclarea a doar o sută de doze de aluminiu se economiseşte energia necesară pentru a lumina electric o cameră timp de două săptămâni. Iar exemplele pot continua.
„Hârtia se produce din lemn. Lemnul provine din copaci, hârtia care este posibil să se recicleze de șapte ori, atunci când reciclăm hârtia nu mai tăiem copaci în primul şi în primul rând. Pentru a produce plastic nu se mai foloseşte petrol. Pentru a produce aluminiu, (...) nu se mai foloseşte aluminiu. Toate resursele pe care le folosim pentru a produce un anumit tip de material înseamnă o risipă.”, spune Anamaria Bogdan, director de comunicare ONG.
„De aici apare poluare şi apar şi foarte multe probleme de natură socială pentru că vedem din ce în ce mai des în ultima vreme ce gen de afaceri se dezvoltă în jurul gropilor de gunoi.”, este de părere Doru Mitrana, director ONG.
De cele mai multe ori, oamenilor li se pare prea greu să găseasca pubelele sau centrele de colectare, însă chiar şi pentru cei mai comozi au apărut soluţii. De exemplu, o asociaţie din Bucureşti a pus pe roţi un proiect de colectare a hârtiei cu bicicleta, de la domiciliu sau de la sediul firmei.
„Într-un an reuşim să colectăm doar cu două cargobiciclete, pentru că în momentul de faţă avem doar doi biciclişti în proiect, cam 25-30 de tone de hartie pe an. Doar cu două cargobiciclete, două persoane şi doar cu zona de nord a Bucureştiului.”, spune Doris Stroescu, manager de proiect.