„Totul era bine până în momentul în care am fost atacat în drumul spre hotel. Nu am fost rănit dar mi-am pierdut banii, carţile de credit, telefonul şI mi-a fost furat bagajul de persoanele care m-au atacat”.
Acest email a fost primit de peste o mie de persoane din întreaga ţară: rude, apropiaţi sau colaboratori ai unui om de afaceri din Slobozia.
Mesajul figurează ca venind chiar din partea bărbatului care ar cere de urgenţă aproape 3 mii de euro după ce ar fi fost prins şi jefuit de rebelii care luptă în sud-estul Ucrainei. În realitate însă, contul de email al omului de afaceri a fost spart, iar hackerii au trimis mesajul în numele lui.
„Am primit mailuri de avertizare din partea yahoo cum că s-a atins maximum capacitaţii de stocare. Era ceruta parola mailului meu”, spune victima.
Cum emailul de averizare părea cât se poate de autentic, bărbatul a dat parola. Infractorilor le-a fost astfel foarte simplu să spargă contul de email şi să trimită mesajul tuturor celor aflaţi în lista omului de afaceri.
„Am fost sunat de unul dintre partenerii noștri care ne întreba dacă este vreo problema în Ucraina. Mi s-a spus că a primit un email în care se cerea ajutor financiar cum ca am fost atacaţi în Ucraina și am rămas fără nimic”, a mai spus omul de afaceri.
Scenariul hackerilor era cu atât mai credibil cu cât cel vizat chiar avea afaceri în Ucraina. Folosirea adreselor de email pentru înşelăciuni este o metodă tot mai folosită de hackeri. Victimă a fost şi o turistă aflată în Turcia care a cerut ajutor imediat după ce şi-ar fi pierdut actele şi ar fi fost obligată să plătească hotelul în care şi-a petrecut vacanţa. Femeia nici măcar nu ştia că acest mesaj a fost trimis de pe adresa ei de email.
Anul trecut, infracțiunile online au adus statului roman un prejudiciu de peste 4 milioane de euro. 500 de dosare au ajuns în fața judecătorilor și peste 1200 de astfel de fapte au fost comise.