Râmnicu Sărat. Craterul reprezintă un sit arheologic de importanță națională
Data actualizării: Data publicării:
Craterul adânc de câțiva metri metri adâncime care a înghițit un autoturism în noaptea de miercuri spre joi într-o parcare din municipiul Râmnicu Sărat amplasată pe DN 2 reprezintă un sit arheologic medieval de importanță națională, arhelogii urmând să demareze cercetarea acestuia, a anunțat joi directorul Muzeului Județean Buzău, Laurențiu Grigoraș.
Directorul adjunct al Muzeului Judeţean Buzău, Daniel Costache, a declarat că sub asfaltul surpat în centrul oraşului Râmnicu Sărat sunt, cel mai probabil, pivniţe brâncoveneşti, de la sfârşitul secolului al XVII-lea, care ar putea reprezenta un sit arheologic medieval de importanță naționalăși „un important punct de atracţie turistică a zonă”, el precizând că „nu este exclus ca DN 2 să fie afectat mult mai mult în viitorul apropiat sau mai îndepărtat”, întrucât există guri de aerisire fix sub șosea.
Conform lui Costache, „ar putea fi vorba de o cramă medievală care s-a surpat și un tunel de legătură cu o mănăstire din apropiere. Cercetarea arheologică va demara în curând în vederea stabilirii vechimii acestui sit arheologic, iar primăria va decide dacă o va conserva sau nu”.
Primarul din Râmnicu Sărat, Sorin Cârjan, spune că pivniţe brâncoveneşti ca cea care s-ar afla sub asfaltul surpat în centrul municipiului ar putea exista în subteranul din toată zona centrală a oraşului, însă dă asigurări că acestea nu se află în perimetrul blocurilor de locuinţe. Edilul precizează că în momentul în care blocurile au fost construite, la baza lor s-au făcut săpături de până la zece metri adâncime, astfel că în zona imobilelor nu este pericol de prăbuşire.
Potrivit primarului, în urma incidentului petrecut în noaptea de miercuri spre joi, când un crater s-a format într-o parcare pe marginea DN 2 E 85, iar un autoturism a căzut în groapă, joi a fost convocat Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă, fiind dispuse o serie de măsuri.
Astfel, în cadrul CLSU Râmnicu Sărat au fost dispuse măsuri pentru asigurarea zonei dar şi pentru siguranţa pietonilor, măsuri care vor fi menţinute şi în perioada următoare. De asemenea, au fost dispuse măsuri de restricţionare a traficului rutier, deviindu-se traficul greu pe un alt traseu pentru vehiculele ce se deplasau în direcţia Focşani-Buzău, în timp ce pentru celălalt sens a fost menţinută circulaţia tuturor vehiculelor, indiferent de tonaj.
„Concomitent, au fost făcute evaluări ale situaţiei create, de către mai multe instituţii abilitate, inclusiv a unei expertize tehnice din partea unui specialist autorizat pentru a identifica posibilele cauze ale surpării şi pentru a preîntâmpina alte eventuale incidente similare în zonă, iar vineri a fost convocată o altă şedintă a Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă pentru a face o nouă evaluare a situaţiei”, a declarat Cîrjan.
Primarul a adăugat că, cel mai probabil, terenul s-a surpat în urma prăbuşirii boltei unei construcţii subternane din cărămidă, ziduri construite în tehnică dublă sub forma unei cămări, despre care specialiştii în cultură apreciază ca ar avea valoare arheologică.
„Din datele preliminarii, analizate şi conexate de către specialişti, nu sunt indicii care să conducă la concluzia că incidentul s-ar fi putut produce din culpa operatorului de Apă-Canal ori a societăţii care gestionează parcările din municipiu. Cel mai probabil, terenul s-a surpat în urma prăbuşirii boltei unei construcţii subterane din cărămidă (ziduri construite în tehnică dublă) sub forma unei cămări, despre care specialiştii în cultură apreciază că ar avea şi valoare arheologică. Asigurăm populaţia că producerea unor evenimente similiare nu este iminentă, iar blocurile şi construcţiile din zonă nu sunt în pericol de a se prăbuşi”, a mai declarant Cîrjan.
Primarul a adăugat, totodată, că a luat legătura cu proprietarul autoturismului care a căzut în groapa formată în parcare şi că Primăria îl va sprijini financiar pentru a-şi putea repara maşina, avariile fiind minore.
„Am luat legătura cu proprietarul mașinii şi mâine rezolvăm problema. Cât timp nu ştim exact vinovatul nu putem vorbi neapărat de cine plăteşte pagubele, dar tot trebuie să-l ajutăm pe om să-şi repare maşina. Proprietarul autoturismului nu va face plângere, noi îl vom sprijini. Avariile sunt minore, doar când a fost autoturismul a fost scoasă din crater s-a spart luneta”, a mai spus Cârjan.
O bucată de asfalt s-a surpat într-o parcare din Râmnicu Sărat, în noaptea de miercuri spre joi, iar o maşină a căzut în groapa formată, traficul rutier în centrul oraşului, pe unde trece DN 2 (E85), fiind deviat pe străzi secundare. După câteva ore, autoturismul Opel căzut în groapa formată a fost scos cu ajutorul unei macarale.