Potrivit unui proiect de act normativ, medicii români din SUA, Canada şi Israel care doresc să revină şi să practice medicina în ţară nu vor mai fi nevoiţi să se înscrie la rezidenţiat. Diplomele de specialitate dobândite în cele trei state ar fi recunoscute, iar tinerii medici ar avea de făcut „doar câţiva paşi” pentru a obţine dreptul de practică.
Pentru ca legislaţia să fie modificată cât mai curând, ministrul Sănătăţii, Raed Arafat, a discutat deja cu reprezentanţii Guvernului şi Ministerului Educaţiei.
Potrivit unor oficiali ai Ministerului Sănătăţii citaţi de Mediafax, mai mulţi medici români care au obţinut specializarea în Canada, SUA sau Israel, au cerut soluţii pentru a fi lăsaţi să profeseze în ţară. În prezent, în România nu sunt recunoscute specializările obţinute în afara Uniunii Europene.
Exodul
Între 2007 şi 2011, au părăsit România peste 8000 de medici specialişti, din 40.000 de medici cu liberă practică. Cheltuielile statului cu şcolarizarea celor 8000 de migranţi se ridică la peste 64 de milioane de euro. Se investeşte în dotarea spitalelor, se investeşte în oameni, dar nu suficient: ei nu sunt motivaţi să rămână în România, dată fiind subfinanţarea cronică a sistemului sanitar şi implicit nivelul scăzut al salariilor din sistem. Cercul vicios se prelungeşte cu criza acută de personal, care duce la gărzi tot mai solicitante, oboseală şi implicit dorinţa de a ieşi din sistem.
La începutul acestui an, România avea 1,9 medici la mia de locuitori, faţă de o medie de 3,6 la mia de locuitori la nivelul Uniunii Europene. Raportat la cele 48 de state monitorizate de biroul european al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, România se află pe penultimul loc în ceea ce priveşte numărul de medici la mia de locuitori, după noi fiind doar Turkmenistanul.