Secretarul de stat în Ministerul Sănătății a informat că unul dintre motivele invocate de către conducerea spitalului a fost numărul mic al persoanelor care erau la serviciu în acea zi.
Potrivit analizei, a mai spus Arafat, „în ziua respectivă în secţie se aflau șase medici, nouă asistenţi medicali, două infirmiere, două îngrijitoare plus 27 de mame însoţitoare la 27 de copii din cei 66 de copii internaţi, iar copiii care aveau probleme neuropsihiatrice erau doar opt”.
„Ministerul Sănătății nu poate să înţeleagă de ce au fost legaţi aceşti copii şi au fost trataţi inuman de personalul spitalului şi nu găsește justificare în acest act. Consideră că personalul din secţie în momentul respectiv era adecvat, faptul că filmarea s-a făcut cu acordul şefului secţiei, considerăm că această practică nu a fost una de moment ci este una obişnuită în acest spital. Nu avem dovezi în acest sens, dar este o concluzie”, a mai adăugat Raed Arafat.
Arafat a mărturisit că aceste concluzii au fost transmise Consiliului Judeţean, cerând totodată Ministrului Sănătăţii să ia măsuri.
„Nu este un lucru normal să găseşti întotdeauna justificări pentru o acţiune care este total inumană”, a argumentat medicul.
„Ministerul îi avertizeza pe toţi cei ce lucrează în sistemul sanitar că dacă se află de aceste practici se vor luă toate măsurile necesare contra personalului care răspunde de acest lucru”, a avertizat secretarul de stat în Ministerul Sănătății.
Raed Arafat a comentat și alte cazuri care au apărut în media. Încă se fac investigații la Medicina Legala în cazul fetiței din Bistrița și a băiatului care a făcut stop cardiac în curtea școlii. În cazul gravidei de la Craiova medicii exclud o legatura între naștere și ce s-a întâmplat la maternitate și complicațiile pe care le are acum.
În cazul copiilor de la Iași, care au fost tratați cu viagra, Ministerul Sănătății consideră că responsabilitatea este a medicilor care administrează tratamentul. Singurul lucru pe care îl va face Ministerul va fi să ceară un punct de vedere al Agenției Naționale a Medicamentelor și al Colegiului Medicilor.
Raed Arafat a încurajat românii să reclame la Ministerul Sănătății situațiile în care sunt obligați să achiziționeze, în caliatate de vizitatori ai unor spitale, halate de unică folosință sau a altor accesorii pe motivul de a păstra spitalul curat.
„Este o singură secție care poate fi vizitată de vizitatori și ar justifica folosirea acestor materiale, cea de terapie intensivă, și aici spitalul trebuie să le achiziționeze”, a declarat secretarul de stat în Ministerul Sănătății.