„V-am spus că plec în Elveţia ca să mă întâlnesc cu un grup de investitori pentru Cazinou. Şi am şi fost la Lugano, unde am rămas plăcut impresionat de ceea ce am văzut. Lângă Lugano este o enclavă italiană unde trăiesc 2.700 de oameni în interiorul Elveţiei, este exact vizavi de Lugano, pe lacul Lugano, unde este cel mai mare cazinou din Europa. Când am fost eu, într-o vineri seară, să-l vizitez se jucau 26 de milioane de euro. Am discutat cu managerul, care este fostul manager al cazinoului de la Veneţia, şi Veneţia are un cazinou şi o lege specială pentru cazinou pentru perioada când nu este turistică. În Italia fiecare cazinou are câte o lege specială a lui, cu scutiri de taxe pentru a stimula activitatea turistică de acolo”, a declarat Radu Mazăre, condorm Mediafax.
El a spus că, în urma vizitei în Elveţia, a înţeles mai bine cum funcţionează această afacere şi este nevoie de mai mulţi factori pentru ca lucrurile să meargă bine.
„Am discutat cu mai multă lume pentru că funcţionarea unui cazinou, acum am înţeles eu nefiind jucător, este o chestiune destul de complexă. Spre exemplu, sunt firme specializate care aduc mari jucători. Discutam cu cei care aduc clienţi şi îmi spuneau că cel care joacă 50.000 pe seară e mic, mare jucător înseamnă cel care joacă jumătate de milion, un milion pe seară. Cred că această industrie ar putea să funcţioneze şi în Constanţa şi cred că ar fi benefic pentru clădirea Cazinoului şi pentru turismul şi hotelurile de aici. Povestea e destul de complexă spre să reuşesc să o pun la cale”, a spus primarul.
Radu Mazăre a spus însă că dacă nu va reuşi să-i convingă pe investitorii străini să vină la Constanţa, Cazinoul va fi reabilitat cu fonduri europene, caz în care nu va putea avea „o activitate
„Este şi varianta cu fondurile europene. Sigur că dacă nu reuşim cu investitorii atunci reparăm clădirea cu fondurile europene văduvind alte proiecte. Dar dacă îl reparăm cu fonduri europene, nu va mai funcţiona niciodată ca şi cazinou că nu are voie, conform reglementărilor europene, nu are voie să facă o activitate productivă”, a explicat primarul Constanţei.
Radu Mazăre a anunţat, în anul 2011, că intenţionează să vândă Cazinoul după ce firma care îl concesionase pe o perioadă de 49 de ani şi care anunţase investiţii de aproximativ 15 milioane de euro pentru reabilitarea şi modernizarea monumentului a renunţat la acest proiect din cauza crizei economice.
După câteva luni, Elena Udrea, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului din acea perioadă, a anunţat că doreşte să preia Cazinoul pentru a-l reabilita, iar acest lucru s-a întâmplat.
În luna septembrie a anului trecut, Mazăre a spus că doreşte organizarea unei licitaţii internaţionale pentru a vinde Cazinoul, iar după două luni a anunţat că intenţionează realizarea unui parteneriat public-privat cu o firmă interesată de reabilitatea acestui monument şi de folosirea acestuia pentru jocurile de noroc.
În luna februarie 2013, Mazăre a anunţat că acest monument urmează să fie reabilitat cu fonduri europene.
În martie 2013, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a anunţat că a fost aprobată finanţarea pentru reabilitarea cazinoului, lucrările urmând să fie realizate cu fonduri europene, valoarea investiţiei ridicându-se la aproximativ zece milioane de euro. În prezent, autorităţile locale lucrează la realizarea documentaţiei pentru accesarea fondurilor europene.