„M-am gândit dacă nu cumva felul în care ambasadele occidentale sunt informate să fi făcut în așa fel încât dânșii să fi ignorat această acoperire legislativă ce ține atât de domeniul penal, cât și de cel civil. (...) Nimeni nu vine să retragă din acest cod penal o atribuție legislativă, așa cum de manieră alarmistă încearcă să se propage. Poate cei din ambasade au aplecat urechea la acest discurs fără să știe de aceste detalii legislative”, a declarat, miercuri seara, Mirel Palada, la Digi24.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului susține că în acest moment are loc o dezbatere publică pe acest subiect și respinge ideea că această dezbatere are loc post-factum, după ce legea a fost deja adoptată. „Noi, acum, suntem într-o situație de, să spunem, drob de sare – încă nu s-a terminat toată procedura. Știm foarte bine că mai sunt și alte filtre”, a explicat purtătorul de cuvânt. El s-a referit la o eventuală sesizare a Curții Constituționale sau la returnarea legii de la promulgare de către președinte.
„Dacă este periculos în alte țări europene, cu democrații consolidate, ca parlamentarii să aibă un statut diferit de al funcționarilor publici înseamnă că dânșii trăiesc într-un pericol permanent”, a continuat Mirel Palada.
„Invers, invers, trebuie să fie diferit, să nu fie identic cu funcționari”, i-a atras atenția Gyorgy Frunda, consilier al premierului, prezent și el în emisiunea de la Digi24. „A, deci înseamnă că acolo e un pericol fabulos și cred că ambasadele ar trebui să se preocupe de acest dezechilibru”, a adăugat Mirel Palada.
„Eu nu cred că ambasadele străine se informează doar la televizor (...) Ei vorbesc cu avocați, cu judecători (...), discută cu instituțiile, cu jurnaliștii, cu parlamentarii înșiși, eu cred că două ambasade cel puțin din lista respectivă sunt foarte informate și rareori greșesc”, a intervenit Valeriu Turcan, consultant politic și fost consilier prezidențial.
„Și credeți că cineva dintre cei cu care au stat de vorbă le-au spus că ANI și DNA pot în continuare să-și facă treaba?”, l-a întrebat retoric Mirel Palada.
„Suntem un exemplu de bună practică”
În opinia oficialului guvernamental, România are una dintre legile cele mai riguroase la nivel de Uniune Europeană privind corupția. „Noi suntem un exemplu de bună practică și alte țări din UE iau în considerare să ia exemplul nostru de bună practică și să preia legile noastre”, a afirmat Mirel Palada, exemplificând cu Franța.
„Nu, nu este bună practică pe anticorupție. E bună practică pe incompatibilități și transparență a câștigurilor”, a precizat Valeriu Turcan.
Valeriu Turcan a mai spus că până la o decizie de constituționalitate, raportul MCV ar putea nota negativ aceste evoluții. „Când ar trebui să ne mai așteptăm noi să mai intrăm în Schengen?”, a întrebat fostul consilier prezidențial.
„Dumneavoastră, vreau să vă întreb, când cade meteoritul, în ianuarie sau în mai?”, a fost replica purtătorului de cuvânt al Guvernului.