Echipa televiziunii ruse a relatat chiar din mijlocul violenţelor, în momentul ciocnirilor dintre forţele de ordine şi localnicii din Pungeşti.
„După cum puteţi vedea, oamenii sunt foarte supăraţi în legătură cu ce se întâmplă aici cu Chevron. Aceşti protestatari stau aici de mai bine de o lună. Mai devreme tabără lor a fost dărâmată de forţele de ordine. Oamenii sunt foarte nemulţumiţi de comportamentul poliţiştilor, nu doar de cel de azi, ci şi de cele de zilele trecute şi sunt foarte nemulţumiţi pentru că Chevron continuă explorarea. Trebuie să ţinem cont că acesta este o zonă agricolă. Oamenii depind de pământ pentru a supravieţui”, a transmis Lucy Kafanov, reporter Russia Today.
Pe măsură ce lucrurile deveneau tot mai agitate, corespondentul televiziunii ruse povestea, pas cu pas, evenimentele pe o cunoscută platformă de socializare.
Nu este pentru prima dată când televiziunea rusă trimite o echipă la Pungeşti. S-a mai întâmplat în luna octombrie, atunci când demonstraţiile împotriva explorării şi exploatării gazelor de şist prin metoda fracturării hidraulice au luat amploare.
„Urmărim astfel de poveşti în întreaga lume aşa că era normal să venim şi aici, în România. Este o metodă controversată de obţinere a energiei, nu ştim care sunt consecinţele reale asupra mediului”, transmitea atunci Polly Boiko, corespondent Russia Today.
Jurnaliştii de la Russia Today au relatat din toate punctele fierbinţi unde au fost organizate proteste faţă de expoatarea gazelor de şist prin fracturare hidraulică, un subiect care altfel este inexistent atât pentru mass-media de la Moscova, cât şi pentru cea mai mare companie producătoare de gaze naturale din lume. Directorul gigantului rus spunea, în urmă cu doar o lună, că exploatarea gazelor de şist nu este o prioritate pentru compania pe care o conduce în următorii o sută de ani.
În ciuda acestei declaraţii, mai mulţi analişti internaţionali sunt de părere că interesul Rusiei este mult mai mare decât lasă să se vadă, mai ales după ce exploatarea gazelor de şist în Statele Unite a dus la scăderea substanţială a preţului gazelor naturale pe piaţa americană, de la aproape 450 de dolari pe mia de metri cubi în iunie 2008, la puţin peste 120 de dolari pe mia de metri cubi, în luna august 2013.
Dacă România ar miza pe explorarea gazelor şist, Rusia ar putea râmâne fără cumpărătorul care a plătit unul dintre cele mai mari preţuri din Europa pentru mia de metri cubi de gaz - 440 de dolari.