Protestul de acum este ultimul dintr-o lungă serie începută anul trecut. Janez Jansa, şeful guvernului, nu poate explica sursa veniturilor sale din ultimii ani, fapt ce a nemulţumit cetăţenii nevoiţi să îndure măsurile de austeritate.
Ca şi în alte state europene lovite de criză, confruntată cu numeroase procese de corupţie la nivel înalt, societatea civilă cere un guvern de tehnocraţi. „Avem nevoie de un guvern de experţi. Nu ne interesează din ce partid politic provin, este important să fie un grup de experţi care ar rezolva problemele cruciale într-un an”, crede Remza Skenderovic, activist civic.
De cealaltă parte, susţinătorii premierului au organizat şi ei un miting. Ei acuză atât opoziţia, cât şi partidele din coaliţia de guvernare, pentru instabilitatea politică în care se află ţara. „Totul se învârte acum în jurul banilor. Jansa făcea o treabă bună, dar când a vrut să scape de hoţii din fundal, membrii coaliţiei l-au atacat”, consideră un partizan al primului-ministru.
Coaliţia de dreapta a lui Janez Jansa a pierdut majoritatea în Parlament luna trecută, alegerile anticipate fiind foarte probabile.
În Slovenia, grav afectată de criza zonei euro, exporturile s-au prăbuşit, guvernul fiind obligat să facă tăieri bugetare. Ţara încearcă acum să evite un ajutor financiar extern.