Protest în fața Ministerului Agriculturii în timpul conferinței lui Barbu. Trimiși acasă de ministru, fermierii amenință cu noi acțiuni

Data actualizării: Data publicării:
protest-ministerul-agricult-digi24
Protest în fața Ministerului Agriculturii în timpul conferinței lui Barbu. FOTO: Captură Digi24

Protestul fermierilor s-ar putea extinde. Mari asociații agricole amenință cu ieșirea în stradă dacă ministerul nu le rezolvă problemele rapid. Printre ele sunt plata de urgență a subvențiilor, acordarea de credite cu dobândă subvenționată de stat și rambursarea accizei la motorină. Între timp, luni la ora 13.00, în timp ce ministrul Agriculturii susține o conferință de presă, în fața instituției pe care o conduce are loc un protest de susținere a fermierilor, iar mașinile circulă cu viteză redusă.  

Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare (AAC) va iniţia de urgenţă demersurile pentru organizarea unui protest autorizat la nivel naţional dacă Ministerul Agriculturii nu le soluţionează revendicările, a anunţat luni organizaţia.

"AAC a inclus în lista de solicitări şi termene clare pentru soluţionare/implementare, pe care Ministerul Agriculturii, prin ministrul Florin-Ionuţ Barbu, să şi le asume în cadrul consultărilor programate să înceapă de astăzi, luni, 15 ianuarie. (...) În cazul în care ministrul Florin-Ionuţ Barbu nu va accepta şi respecta termenele asumate, AAC va iniţia de urgenţă demersurile pentru organizarea unui protest autorizat la nivel naţional. Acest lucru a fost anunţat de AAC încă din 12 ianuarie 2024, în cadrul unui comunicat de presă", avertizează Alianţa.

În plus, AAC subliniază că toate aceste probleme au fost aduse la cunoştinţa MADR şi a altor structuri din Guvern prin numeroase adrese transmise oficial în ultimii doi ani şi nu numai.

Pe lista de solicitări este menţionată plata către toţi fermierii în regim de urgenţă a subvenţiilor APIA - plăţi directe şi plăţi compensatorii, iar termenul este 31 ianuarie 2024 pentru schemele care nu ţin de alte termene.
Asociaţia a făcut referire la "derogarea GAEC 7 (rotaţia culturilor - n. r.) şi GAEC 8 (lăsarea a 4% din suprafaţa fermei teren necultivat - n. r.) solicitând clarificarea

condiţiilor în care se aplică sau nu se aplică cele două GAEC-uri începând cu anul de cerere 2023 - 2024, termenul fiind 23 ianuarie 2024.

Pe listă se mai află compensarea pierderilor suferite de fermierii români afectaţi de importurile din Ucraina şi reintroducerea taxelor vamale pentru mărfurile de origine ucraineană. "Este obligatorie adoptarea unor măsuri de stabilire a unor culoare separate pentru cerealele şi oleagioasele din România/UE, monitorizarea transporturilor prin sigilii electronice cu GPS şi clarificarea situaţiei cu mărfurile agricole de origine Republica Moldova. Termen: 31 mai 2024", precizează asociaţia.

Reprezentanţii AAC au făcut referire şi la acordarea de credite cu dobândă subvenţionată pentru capital de lucru şi investiţii în ferme, cu marja dobânzii de maxim 2%. O astfel de măsură ar reprezenta "o atenţie deosebită faţă de fermierii aflaţi în dificultate şi care actualmente sunt excluşi din proiectul de OUG aflat în consultare publică", termenul fiind 31 ianuarie 2024.

De asemenea, printre revendicări se mai află utilizarea suplimentară a cadrului temporar Ucraina pentru acordarea către toţi fermierii pentru plata în regim de urgenţă a sprijinului de 100 euro/ha/UVM pentru toate culturile agricole în anul agricol 2022-2023 (culturi de primăvară şi culturi de toamnă). Alianţa mai solicită promovarea unei ordonanţe de urgenţă pentru declararea stării de forţă majoră, în agricultură, la nivel naţional, termenul de implementare fiind 31 mai 2024.

Un alt punct pe listă este reprezentat de actualizarea valorii ajutorului de stat privind rambursarea accizei pentru motorina achiziţionată şi utilizată în agricultură, cu termen în 30 iunie 2024.

De asemenea, AAC solicită modificarea în regim de urgenţă a Ordonanţei 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice: echivalarea permiselor de condus categoria B cu categoria TR; introducerea tractoarelor agricole şi forestiere în categoria vehiculelor lente; continuarea înregistrării la primărie a tractoarelor şi celorlalte vehicule lente; exceptarea utilajelor şi echipamentelor agricole folosite maximum 60 zile pe an în circulaţia pe drumurile publice, de la obligaţia realizării inspecţiei tehnice periodice şi obţinerea CIV, cu termen în 31 ianuarie 2024.

Pe listă se mai află: asumarea revizuirii şi adoptării legislaţiei necesare, în actualul exerciţiu parlamentar, privind durata minimă a contractului de arendă, precum şi concesionarea păşunilor, cu termen în 30 iunie 2024, precum şi acordarea unui ajutor de stat pentru subvenţionarea îngrăşămintelor utilizate în sectorul agricol, cu termen în 30 iunie 2024.

Reprezentanţii asociaţiei au mai făcut referire la: compensarea costului energiei folosite pentru irigaţii (termen: 31 ianuarie 2024), reintroducerea facilităţilor fiscale pentru salariaţii din agricultură (termen: 30 iunie 2024), clarificarea legislaţiei pentru plata ANT (Ajutoarelor Naţionale Tranzitorii) şi SCZ (Sprijinul Cuplat în Zootehnie) în zootehnie, începând cu anul de cerere 2023 (termen: 31 ianuarie 2024) şi sprijin pentru sectorul de vaci de lapte printr-un ajutor de minimis pentru achiziţia de viţele (termen: 31 martie 2024).

Printre revendicări se mai află: plata subvenţiilor pe baza unor dovezi privind activitatea agricolă pentru combaterea încasării sumelor APIA de către persoane care nu fac agricultură, cu termen de implementare 29 februarie 2024.

Alte chestiuni relevante identificate de membrii organizaţiilor membre AAC sunt: modul de aplicare a legislaţiei privind amplasamentul fotovoltaicelor pe terenuri fertile; Legea vânătorii şi carnivorelor mari; analiza modului prin care OCPI (Oficiul de cadastru şi publicitate imobiliară, n.r.) implementează legislaţia şi hotărârile judecătoreşti cu impact asupra fermierilor (vânzarea-cumpărarea terenurilor, cadastru etc.); implementarea şi operaţionalizarea Sistemului Naţional de Gestionare şi Control Integrat al Riscurilor în Agricultură, cu termen de implementare 31 mai 2024.

Reprezentanţii Alianţei pentru Agricultură şi Cooperare participă luni la întâlnirea care va avea loc la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi vor susţine lista de solicitări care vizează soluţionarea unor probleme importante cu care se confruntă fermierii din România, semnalate anterior autorităţilor responsabile pentru agricultură prin numeroase adrese şi documente de poziţie.

Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare este o organizaţie cu reprezentativitate la nivel naţional, formată din Federaţia Naţională PRO AGRO, Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România - LAPAR, Uniunea Naţională de Ramură a Cooperativelor din Sectorul Vegetal - UNCSV şi Asociaţia Forţa Fermierilor - AFF. 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ciocolata Dubai, luxul care ascunde un mare fâs-tic. Ingredientele surpriză care îi păcălesc pe consumatori
Digi FM
Cum arată Bryan Adams în 2024, la 65 de ani. La 16 ani s-a lăsat de școală pentru muzică
Pro FM
Selena Gomez reacționează după noile critici legate de silueta sa: Nu-mi pasă că nu sunt subțire băț
Film Now
Cum arată fiul lui Jack Nicholson. Asemănarea cu tatăl lui i-a adus rolul principal într-un film horror
Adevarul
Nazistul care s-a revoltat împotriva cruzimii. Povestea adevărată a lui Oskar Schindler, salvatorul evreilor
Newsweek
Care pensionari NU iau bani în plus la pensie la indexarea din 1 ianuarie? Știm ce meserie au avut
Digi FM
Un român, văduv și tatăl a doi copii, mort în inundațiile din Spania. Fratele lui i-a găsit trupul fără...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Aricii din Europa, incluşi pe „lista roşie” cu specii „potenţial ameninţate cu dispariţia”. „Oamenii sunt cei...
Film Now
Avocata lui Johnny Depp a dezvăluit de ce nu și-a dorit o relație cu starul: „Nu aș face niciodată așa ceva...
UTV
Margot Robbie si Tom Ackerley au devenit parinti pentru prima oara. Actrita a nascut un baietel perfect...