Iniţiatorul acestei propuneri spune că principalele avantaje ale înfiinţării acestui registru constă în existenţa unei evidenţe clare privind vaccinarea antirabică, reducerea numărului de câini fără stăpân, posibilitatea sancţionării abandonului canin.
Proiectul de lege îşi propune descurajarea reproducţiei canine, a importului şi comerţului ilegal, precum şi reducerea cheltuielilor de gestionare a câinilor fără stăpân.
De asemenea, proiectul prevede că toate persoanele fizice sau juridice care deţin în îngrijire câini sunt obligate să îi înregistreze la Registrul de Evidenţă a Câinilor cu Stăpân în termen de 30 de zile de la adoptarea legii. Înregistrarea şi identificarea câinilor se va face prin implantarea unui microcip, de către un medic veterinar cu drept de liberă practică.
Eventuala dispariţie şi decesul unui animal trebuie notificat la registru în termen de maxim 72 de ore, iar nerespectarea prevederilor duce la pierderea dreptului persoanei vinovate de a achiziţiona ulterior, sub orice formă, un alt câine, pentru următorii doi ani.
Conform acestei propuneri, persoanele care fac dovada că au venituri sub medie şi care nu îşi permit microciparea şi/sau sterilizarea/castrarea câinelui deţinut, vor depune o cerere scrisă la Registrul de Evidenţă prin care vor solicita sprijinul asociaţiilor de protecţie a animalelor privind realizarea acestor intervenţii medical-veterinare la preţ redus sau gratuit.