Tată a trei copii, social-democratul Ninel Peia spune că sunt elevi care au ajuns la psiholog, traumatizaţi de informaţiile despre sexualitate primite la şcoală.
„Nu sunt împotriva educaţiei sexuale, dar eu, ca părinte, vreau să-mi dau acordul scris pentru că vreau să ştiu cine predă acea oră de educaţie sexuală copiilor mei, vreau să ştiu dacă acea persoană nu este cumva gay, vreau să ştiu dacă acea persoană e pregătită pentru aşa ceva şi ce conţine acea oră de educaţie sexuală”, declară Ninel Peia, deputat PSD, iniţiatorul proiectului.
Aşa că parlamentarul a depus un proiect care prevede că şcolile şi profesorii care predau educaţie sexuală, fără să aibă acordul scris al părinţilor, riscă amenzi sau chiar închisoare de până la 2 ani.
Inspectoratul Şcolar atrage atenţia că o astfel de lege, privind orele de educaţie sexuală, e inutilă.
„Numai cu aprobarea scrisă a părintelui se poate desfăşura acest opţional la nivelul unităţii de învăţământ, aprobare care este luată de obicei în luna mai, iunie precedent începutului viitorului an şcoalar”, spune Marian Banu, purtător de cuvânt al Inpsectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti.
„Există opţional care la nivel naţional a fost ales de 6 la sută dintre părinţi. Deci există educaţie pentru sănătate, care până la urmă nu înseamnă numai educaţie sexuală. Înseamnă şi educaţie alimentară, mişcare, sport”, afirmă Iulian Cristache, preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi- Învăţământ Preuniversitar.
În schimb, ONG-urile fac apel la autorităţi pentru intrducerea obligatorie a cursurilor de educaţie sexuală în şcoli.
„Educaţia sexuală în România nu se predă în momentul de faţă din punctul meu de vedere. Copiii rămân total neinformaţi, la hazardul a ceea ce află de pe internet, din televiziune, de la alţi prieteni şi de la părinţi, dacă părinţii au cumva curajul să depăşească anumite tabuuri”, spune Tudorina Mihai, activist civic .
Proiectul deputatului PSD urmează să intre în dezbaterea Parlamentului.