Centrul Bucureştiului şi câteva pieţe mari, se vor transforma total, cu bani europeni. 200 de milioane de euro urmează să fie investite, în următorii 7 ani, în 19 proiecte de reamenajare a Capitalei. Valoarea lucrărilor a fost aprobată, în această săptămână, de consilierii generali, iar de acum, autorităţile se pot ocupa de actele necesare.
„Vrem ca tot spaţiul acesta să devină un mare spaţiu pietonal cu piste pentru biciclişti, vrem să devină un spectacol de apă şi să păstrăm tot ce înseamnă structură verde”, explică arhitectul Mario Kuibuş.
Zone de promenadă ar urma să apară între Piaţa Unirii şi Piaţa Constituţiei, în faţa Sălii Palatului, la Piaţa Cantacuzino, la Piaţa Lahovari şi pe malurile Dâmboviţei, cu poduri peste râu, care să facă legătura între nordul şi sudul oraşului. Un Bucureşti accesibil pietonilor, după modelul marilor capitale europene. Proiectele au fost votat de consilierii generali şi ar urma să coste 200 de milioane de euro.
Mario Kuibuş: arhitect „Trebuie pus într-o coerenţă de spaţii publice legate între ele spre a putea să ai această revelaţie, la nivelul centrului oraşului. Degeaba avem locuri frumoase în oraş, pe un patrimoniu construit, dacă nu putem să le accesăm.”
Pentru maşini, accesul în centrul oraşului va fi limitat.
Ştefana Todică, reporter Digi24: „Maşinile parcate pe trotuar sau la marginea străzii ar urma să dispară, conform proiectului. În schimb, Primăria Capitalei vrea să construiască peste 2.800 de locuri de parcare noi. Două parcări subterane vor fi aici, la Sala Palatului, cu câte 500 de locuri fiecare. Dar cea mai mare parcare subterană va fi în Piaţa Constituţiei, cu aproape 1000 de locuri noi, în total.”
Asociaţiile de proprietari din zonă s-au revoltat, însă. Oamenii se tem că parcările subterane vor pune în pericol fundaţiile blocurilor.
„Părerea mea e că orice săpătură foarte aproape de locuinţele existente le afectează mai mult sau mai puţin fundaţia. Nu sunt specialist, dar aşa intuiesc”, spune unul dintre locatari.
Acum, că proiectele au fost aprobate de consilierii general, vor putea fi făcute cererile de finanţare din fonduri europene. Proiectul ar urma să fie gata cel târziu în anul 2023.