Proiect: detectoare de fum montate în fiecare casă
Data publicării:
FOTO: Gulliver/Getty Images
Cel mai puternic incendiu din Bucureşti din ultimii doi ani a avut drept cauză un scurtcircuit într-un apartament de la mansarda unui bloc. Atunci, peste 20 la locuinţe au fost distruse de flăcări. 54% dintre incendii sunt provocate în urma instalaţiilor improvizate, arată datele statistice. O soluţie de prevenire ar fi un simplu detector de fum şi gaz care să avertizeze din timp.
„Dectectoare care sunt autoalimentate prin baterii, de lungă durată. Doar se fixează în tavan. Dacă e fum sau dacă e gaz dau un sunet foarte puternic care averizează familia”, a spus Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne.
Ţări precum Irlanda, Finlanda sau Marea Britanie obligă prin lege ca fiecare locuinţă să fie dotată cu astfel de detectoare. În România, mai puţin de 20% dintre apartamente au instalaţi senzori de urgenţă.
„Se instalează pe zonele comune, pe holuri. Nu în bucătărie”, spune colonel Gabriel Duduc, şef Serviciu Prevenire în cadrul ISU.
Firme care distribuie electricitate în ţara noastră au demarat deja proiecte prin care încearcă să convingă populaţia de beneficiile unui sistem de prevenire a riscurilor.
„Am demarat un proiect pilot. Luăm în calcul tot felul de opțiuni pe care le avem în legătură cu aceste detectoare pentru clienții noștri”, a spus directorul unei firme de electricitate.
Pompierii spun că riscul izbucnirii unor incendii este mai crescut în perioada sezonului rece.