În momentul în care pacientul se simte rău este suficient să apese butonul de pe brăţară. În doar câteva secunde, alerta SOS ajunge la un dispecer, disponibil 24 de ore din 24. Imediat, o echipă de intervenţie va pleca spre pacient. Totodată, sistemul poate vedea dacă o persoană bolnavă de Alzheimer a părăsit o anumită zonă.
Pe platformă sunt înregistrate toate informațiile beneficiarilor: nume, vârstă, probleme de sănătate, dizablitate etc.
Ioana Stroe este unul dintre pacienţii care ar putea beneficia de acest sistem. Femeia are 81 de ani şi suferă de o boală cardiacă hipertensivă. De multe ori i s-a făcut rău acasă sau pe stradă şi n-a avut la cine să apeleze.
„Am evitat să mai sun, să întreb, e foarte greu singură aşa. Nu poţi să te scoli din pat , nu poţi să să deschizi uşa. De multe ori am fost luată din stradă cu salvarea, am căzut, mi-am pierdut cunoştinţa”, a spus femeia.
Cele 40 de brăţări inteligente vor fi distribuite vârstnicilor cu venituri mici, care au împlinit cel puţin 60 de ani, locuiesc singuri şi au probleme de sănătate.
Lista beneficiarilor va trebui votată în Consiliul Local.
„Vor fi selectate în urma efectuării unei anchete sociale prin care se va realiza asistenţa electronică la domiciliu”, a explicat Ionel Burtea, responsabilul de implementarea proiectului.
Proiectul de peste patru milioane de lei a fost implementat de centrul pentru spijinul bătrânilor, din fonduri europene. Proiectul a inclus reabilitarea centrului, precum şi înfiinţarea de cabinete de consiliere juridică, pshihologică şi kinetoterapie.