Producătorii din Maramureș reînvie tradiția creșterii porcilor de Mangaliţa

Data publicării:
porc mangalita 1

Pensiunile din Maramureș folosesc sărbătorile pascale şi ca o bună ocazie să promoveze produse din carnea porcului de Mangalița. Cam 30 de fermieri din judeţ au pariat pe revirimentul acestei rase din a cărei carne se obţin nişte cârnaţi speciali.

Carnea de porc se taie, se condimentează, se lasă o zi la repaos, după care se toacă și se începe umplerea cârnaților. După care urmează trei zile de afumare”, explică Iustin Tîra, inginer în industria alimentară.

La Seini am ajuns într-o gospodărie unde proprietarii deja munceau la preparatul cârnaților de porc-somon, cum mai e numit porcul de Mangaliţa. Separat, gazdele pregătesc ceafă și șuncă de casă condimentate după rețete străvechi. Afacerea familiei a început în anul 1939 şi livrează pieţei 16 sortimente de produse, dintre care cinci sunt atestate.

„Amestecul de condiment are la bază sarea, piper, usturoi, boia, foi de dafin. În fiecare an avem comenzi. Vin personal la noi la firmă, ne dau la telefon sau chiar pe internet suntem căutați”, spune Agneta Stauder, producător.

Procentajul de acizi grași nesaturați din carnea porcului de Mangaliţa ajunge la 70%, similar cu cel din uleiul de măsline sau din carne de somon. Din acest motiv, poate fi consumată inclusiv de cardiaci şi diabetici.

„Porcul de Mangalița este un soi special, care are o cantitate foarte mică de grăsime și o cantitate foarte multă de carne. Din păcate, în România, în perioada comunistă au fost selectați porcii cu multă grăsime care aduceau la prețuri mici o cantitate foarte mare de calorii”, afirmă dr. Amorin Popa, diabetolog.

În timp ce românii au preferat doar porcul extrem de gras, vecinii maghiari au înţeles potenţialul porcului-somon.

„Am vrea să luăm exemplul Ungariei care face bani serioși cu Mangalița pe care o scoate afară la export și unde fermierii, micii fermieri își completează veniturile crescând acești porci având în vedere și faptul că sunt ușor de crescut, nu sunt pretențioși”, spune Ioan Tătăran, vicepreședintele Federației Producătorilor de Produse Tradiționale din România.

Ungurii exportă jambonul de Mangalița la preţul de 80 de euro kilogramul. În România, produsul se vinde la un sfert din această sumă.

Citiți și
Din|Interior. Porcul românesc: pe cale de dispariție în țară, mină de aur pentru străini
Porcii din rasele "Bazna" și "Mangalița" au carnea la fel de sănătoasă ca a somonului: puţin colesterol şi fără toxine

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Carmen Iohannis, apariție surprinzătoare înainte de vot. Gestul făcut de prima-doamnă, a urmat exemplul...
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Pro FM
Ultima imagine cu Freddie Mercury. Cum arăta cu trei luni înainte să moară
Film Now
Ashton Kutcher, fotografiat în timpul unei discuții tensionate, după zvonurile privind divorțul de Mila Kunis...
Adevarul
Cum au fost primiți handbaliștii români în Kosovo, la o săptămână după scandalul de pe Arena Națională
Newsweek
Cine poate încasa ultima pensie în caz de deces? Cine ia pensie de urmaș și până la ce vârstă?
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un cadou total neașteptat de Crăciun. Reacția angajaților unui magazin când au găsit un șarpe în brazii...
Film Now
Denzel Washington spune că au existat suspiciuni legate de purtarea lui Kevin Spacey cu decenii în urmă...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”