Nicolae Ciuleac deţine o fabrică de procesare a cărnii în Tulcea şi spune că, în urmă cu doi ani, un furnizor cu care colabora de ani de zile a încercat să îi vândă carne de cal în loc de vită. Nu şi-a dat seama pe loc pentru că în loc de carcasă furnizorul i-a oferit carne congelată.
„Culorile sunt asemănătoare, diferenţa este foarte mică la grăsime. La vită e mai albicioasă, la cal e mai gălbuie. Am luat de la o firma autorizată, cu stampilă ovală, că altfel eu nu am voie să iau altă marfă. Nu mai cumpăr din România carne tranşată de vită. Numai carcasă”, a explicat Nicolae Ciuleac. Compania sa fost nevoită să ardă toată carnea de cal cumpărată.
Citeşte şi: Scandalul cărnii de cal. Victor Ponta: Nu trebuie să acceptăm tot timpul postura de vinovaţi
Reprezentanţii Asociaţiei Române a Cărnii spun că doar o cantitate mică de a producţiei de carne de cal rămâne în ţară şi că nu au auzit de astfel de cazuri în România.
„E regretabil că s-a întâmplat aşa ceva. Înseamnă că era vorba de fraudă cum este şi cea de care se vorbeşte acum, dacă vinzi ceva şi susţii altceva. Carnea de cal aproape toată pleacă la export, nu se livrează pe piaţa internă”, a declarat Mihai Vişan, preşedintele executiv al Asociaţiei Române a Cărnii.
De altfel, România ocupă locul cinci în topul ţărilor europene exportatoare de carne de cal. Principalele pieţe unde a fost vândută carnea românească sunt Belgia, Bulgaria, Italia şi Polonia. În total, producătorii locali a exportat carne de cal în valoare de circa 13 milioane de euro.
România a fost implicată în umă cu o săptămână într-un scandal la nivel european şi a fost acuzată de francezi că unii producători locali au livrat carne de cal la export cu etichetă de carne de vită. În urma verificărilor, autorităţile locale au dovedit faptul că loturile de carne au plecat etichetate corect din România.