Problema apei calde a bucureştenilor a fost rezolvată, asigură premierul. Guvernul dă 100 milioane lei Primăriei Capitalei, pentru gaze

Data publicării:
RADET mediafax-2
Din articol

"Având în vedere faptul că ieri, în sfârşit, după presiunile primarului general, ale mass-media şi ale cetăţenilor din Bucureşti, consilierii generali de la PNL-PDL au fost de acord să aprobe fuziunea ELCEN-RADET, azi o să mă văd cu primarul general şi să rezolvăm problema cu încălzirea, pentru că era blocată de consilierii din opoziţie - cred că şi-au dat seama că fac aceeaşi greşeală pe care am făcut-o noi în 2004 când îl blocam pe primarul Traian Băsescu - şi în sfârşit ieri au votat. Mă bucur foarte tare şi asta înseamnă că azi putem să rezolvăm problema cu apa caldă pentru Bucureşti. Va fi şi o finanţare pentru perioada care durează până la finalizarea transformării în societate comercială şi fuziunea cu RADET, în aşa fel încât să se rezolve toate problema datoriilor istorice", a răspuns Ponta la solicitarea presei, înainte de şedinţa de miercuri a Executivului, potrivit Mediafax.

Ponta a precizat că l-a invitat la Guvern pe primarul general  Sorin Oprescu, pentru o discuţie înaintea şedinţei de guvern şi că acesta va putea participa şi la şedinţă, dacă îi face plăcere.

El a arătat că problema apei calde din Capitală a fost creată de bătălia politică din Consiliul General al Muncipiului Bucureşti.

"Noi, Guvernul, îl ajutăm (pe primar-n.r.) cu toată inima, pentru că este vorba de două milioane şi ceva de oameni care erau victimele unui război politic pe care l-au mai avut şi în 2004 şi nu trebuiau să-l aibă şi în 2014", a adăugat Ponta.

Bucureştenii din mai multe sectoare nu au avut apă caldă câteva zile la rând, după ce Distrigaz a redus presiunea gazului furnizat companiei Electrocentrale Bucureşti (ELCEN), din cauza sumelor pe care le are de încasat de la aceasta. La rândul său, ELCEN, care are de încasat bani de la Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice Bucureşti (RADET), a limitat gazele furnizate regiei, astfel că aceasta a fost nevoită să reducă temperatura apei calde.

În urmă cu o săptămână, în şedinţă de guvern, premierul Victor Ponta le-a cerut ministrului Finanţelor şi ministrului delegat pentru Energie să îi acorde sprijin primarului general, dacă există această posibilitate, pentru a fi la zi cu plăţile către Distrigaz, adăugând însă că şi-ar dori să vadă mai multă responsabilitate în conducerea politică a autorităţilor locale, Guvernul urmând să intervină acolo unde va fi "absolut necesar".

Atunci, Alianţa Creştin-Liberală (ACL), formată din PDL şi PNL, a cerut demisia premierului Ponta pe motiv că "instigă la încălcarea legii" prin cererea adresată Ministerului Economiei de a găsi soluţii legate de căldura şi apa caldă a bucureştenilor.

Proiectul privind fuziunea dintre Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice Bucureşti şi Electrocentrale Bucureşti, de care depinde, potrivit municipalităţíi bucureştene, rezolvarea problemelor legate de energia termică, a fost aprobat, marţi, de Consiliul General Municipiului Bucureşti (CGMB), după ce, la două şedinţe anterioare, nu a strâns numărul de voturi necesar.

La votul din şedinţa de marţi, proiectul a fost aprobat de toţi cei 48 de consilieri prezenţi.

Proiectul vizează "solicitarea către Guvernul României de emitere a unui act normativ cu privire la transferul acţiunilor societăţii Electrocentrale Bucureşti SA din proprietatea privată a statului român în proprietatea privată a Municipiului Bucureşti, în aplicarea prevederilor Memorandumului aprobat în şedinţa Guvernului din data de 27 martie 2013, cu tema Realizarea serviciilor publice de alimentare cu energie termică prin sistem de alimentare centralizată cu energie termică integrat (SACET) în Municipiul Bucureşti şi Municipiul Constanţa".

Documentul a fost pe ordinea de zi şi la şedinţele CGMB din 4 şi 30 septembrie, însă nu a fost aprobat, deoarece grupul consilierilor PDL- PNL a părăsit sala şi nu s-a putut aduna numărul de voturi necesar, respectiv cel de două treimi din membrii Consiliului.

Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice Bucureşti este în subordinea municipalităţii, iar Elcen - Electrocentrale Bucureşti, furnizorul de energie termică al RADET, aparţine Ministerului Economiei, prin Departamentul pentru Energie.

Noua entitate, care va rezulta în urma fuziunii RADET-ELCEN, va fi în subordinea municipalităţii.

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, susţine că fuziunea RADET-ELCEN va rezolva problema energiei termice în Bucureşti, în felul acesta urmând să fie stinse datoriile pe care regia le are la ELCEN, iar municipalitatea va controla şi coordona atât producţia, cât şi distribuţia de căldură şi apă caldă.

Datoriiile au fost motivul pentru care, recent, bucureştenii din mai multe sectoare nu au avut apă caldă câteva zile la rând. Atunci, Distrigaz a redus presiunea gazului dat ELCEN, din cauza sumelor pe care le are de încasat de la aceasta. La rândul său, ELCEN, care are de încasat bani de la RADET, a limitat gazele furnizate regiei, astfel că aceasta a fost nevoită să reducă temperatura apei calde.

ELCEN a precizat că a acumulat datorii în valoare de 88 de milioane de lei către Distrigaz, în timp ce are de recuperat de la RADET aproximativ 2,5 miliarde de lei, fără a mai calcula şi penalităţile, pentru energia termică livrată şi neplătită în perioada noiembrie 2012 – septembrie 2014.

În 2013, CGMB a aprobat programul de reorganizare a RADET care urma să fie făcut în două etape, respectiv prima - transformarea în societate şi încheierea cu societatea rezultată în urma reorganizării RADET a unui contract de delegare a gestiuni serviciului public, iar cea de-a doua etapă - fuziunea dintre societatea rezultată din reorganizarea RADET şi societatea ELCEN Bucureşti (societate rezultată din divizarea ELCEN).

La începutul lunii octombrie, divizarea producătorului de energie termică ELCEN s-a încheiat, părţi din patrimoniul acestuia fiind transferate către Electrocentrale Constanţa şi Electrocentrale Titan, nou înfiinţate, societatea rămasă şi Electrocentrale Constanţa urmând să treacă la autorităţile locale şi să fuzioneze cu RADET.

Electrocentrale Bucureşti rămâne cu cele 4 CTE-uri care deservesc Bucureştiul, respectiv Centrala Termoelectrică Vest, Centrala Termoelectrică Sud, Centrala Termoelectrică Grozăveşti, Centrala Termoelectrică Progresu, precum şi cu Uzina de Reparaţii.

După divizare, RADET Bucureşti va fi transformată în societate comercială, iar acţiunile Electrocentrale Bucureşti vor trece din proprietatea privată a statului român către Primăria Municipiului Bucureşti, urmând apoi fuziunea dintre cele două societăţi şi firmele rezultate din reorganizarea celor două regii.

ELCEN a fost înfiinţată pe 18 decembrie 2002, ca filială a Termoelectrica, prin reorganizarea acestei societăţi comerciale. În prezent, Ministerul Economiei, prin Departamentul pentru Energie, este acţionarul majoritar al ELCEN, deţinând 97,51% din titlurile companiei.

ELCEN este cel mai mare producător de energie termică din Capitală (90%) şi din ţară (40%). Societatea asigură şi 4,8 la sută din energia electrică produsă la nivel naţional.









Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri