Sorin Bușe va fi al patrulea ministru al Transporturilor într-un an și jumatate. Îi va urma lui Dan Costescu, care a rezistat mai puțin de 8 luni la șefia ministerului. Chiar și așa, mandatul lui Costescu a fost aproape de două ori mai lung decât al predecesorului sau, Iulian Matache, înlocuit după 4 luni. România deține recordul în regiune pentru rapiditatea cu care sunt înlocuiți în funcție șefii de la transporturi.
Pentru comparație, ministrul ungar al transporturilor e de mai bine de doi ani în funcție. Campioni sunt turcii, care au avut încredere în același om vreme de 11 ani.
Noului şef de la Transporturi i se cere în primul rând reformarea Companiei de Drumuri. Mai exact spargerea instituţiei mamut cu peste 6000 de angajaţi în două companii: una pentru investiţii şi cealaltă de întreţinere a drumurilor.
Despre o rupere a CNADNR vorbea, în urmă cu două luni, și ministrul demis ieri. Dan Costescu a răspuns atunci unor mustrări din partea premierului, care îi reproșa lentoarea cu care e reformată compania.
Noul ministru va trebui să găsească soluţii şi pentru deblocarea proiectelor de infrastructură. Cea mai mare provocare a mandatului său este şantierul autostrăzii Lugoj-Deva. Tot el e cel care ar trebui să finalizeze studiul de fezabilitate pentru mult-aşteptata autostradă Sibiu-Piteşti, dar şi să înceapă alte proiecte, precum drumul expres spre Bacău.
Avionul prezidenţial şi achiziţia de către TAROM a două aeronave care să înlocuiască cele două Airbusuri A310 sunt sunt alte două teme majore de pe agenda noului ministru. În urmă cu o lună, Sorin Buşe era în cărţi pentru preluarea şefiei companiei aeriene de stat. Nu a mai ajuns să conducă TAROM, din cauza unor neînţelegeri salariale.
Pe Sorin Buşe îl recomandă experienţa îndelungată în industria auto, sector în care a lucrat pentru mari companii internaţionale atât în Canada, cât şi România. De altfel, el a emigrat în Canada în anii 90 şi s-a întors în România în 2010 ca şef al centrului de inovaţie al Renault de la Titu. Sorin Buşe are dublă cetăţenie: română și canadiană.