Video Primele ipoteze în cazul fetiței ucise și arse pe un câmp din Arad. Psiholog criminalist: Nu este așa ușor să ascunzi toate urmele

Data actualizării: Data publicării:
gabriela groza
Cazul fetiței ucise și incendiate la Arad. Gabriela Groza, psiholog criminalist, explică ce ipoteze au în vedere anchetatorii Foto: Digi24

Incendierea și folosirea unui loc deschis pentru lăsarea cadavrului sunt destul de frecvente, pentru că de multe ori, criminalul consideră că este modul cel mai bun de a șterge toate urmele, a explicat, luni, la Digi24, psihologul criminalist Gabriela Groza, în legătură cu terifiantul caz al fetiței ucise și incendiate pe un câmp, în apropierea unui cartier din Arad.

Ancheta de la Arad în cazul fetiței care a fost găsită arsă pe un câmp a fost extinsă. Experți de la Institutul Național de Criminalistică din București au ajuns acolo și încearcă să ajute la găsirea criminalului.

Între timp, specialiștii au reușit să facă portretul-robot al copilei și fac apel la populație pentru a reuși să o identifice.

Cadavrul fetiței a fost găsit vineri, pe un teren de lângă cimitir, de câinele unui localnic. Bărbatul a sunat la 112 și de atunci zona a fost împânzită de polițiști. Potrivit necropsiei, fetița, care avea 5-6 ani, ar fi murit din cauza unei lovituri la cap. Trupul ei ar fi fost adus ulterior pe câmp și incendiat, cred anchetatorii. Decesul a avut loc cu o zi-două înainte ca trupul ei să fie găsit. În plus, anchetatorii au un indiciu extrem de important - un fir de păr de cca. 22 cm, care a fost găsit în pumnul închis al mâinii drepte al fetiței. Între timp, procurorii analizează imaginile de pe camerele de supraveghere din zonă.

Nimeni nu a anunțat dispariția copilului

Pentru că nimeni nu i-a anunțat dispariția până acum, procurorii nu exclud posibilitatea ca micuța să fi fost victima violenței în familie.

Psihologul criminalist Gabriela Groza a explicat luni la Digi24 că mai întâi se face expertiza criminalistă în urma căreia va reieși clar dacă actele de violență s-au petrecut pe câmp sau în altă parte, cadavrul fiind adus ulterior pe câmp.

„Incendierea și folosirea unui loc deschis pentru lăsarea cadavrului sunt destul de frecvente, pentru că de multe ori, criminalul consideră că este modul cel mai bun de a șterge toate urmele. Pe un câmp deschis sunt multe animale care pot să consume părți din cadavru, astfel încât să nu fie găsit. Poate fi vorba de violență domestică, dar la fel de bine poate fi vorba despre categorii și medii defavorizate de copii, care practic sunt neglijați de familiile lor, din grupuri care nu își exercită autoritatea de fapt nici părintească și nici de supraveghere asupra copiilor. Sunt copii de cerșetori sau copii care sunt exploatați sexual sau prin muncă de către alte persoane”, a exemplificat psihologul criminalist. În acest caz, există o latență de când dispare copilul și până când este observată această dispariție de cei din jur, a arătat Gabriela Groza.

De cele mai multe ori, făptașul este găsit

Anchetatorii pornesc de la indiciile care sunt la locul faptei - dacă corpul a fost sau nu legat, de exemplu, dacă găsesc urme ale grabei în zonă sau nu sunt astfel de urme. Proximitatea locului în care a avut loc crima este prima ipoteză care se ia în calcul, după care aria se extinde, pe măsură ce se exclud din variantele posibile, a explicat psihologul criminalist.

Există și posibilitatea ca făptașul să nu fie găsit, sunt astfel de cazuri nerezolvate, dar de cele mai multe ori se găsesc făptașii, pentru că nu este atât de ușor să ascunzi toate urmele, a arătat psihologul criminalist. Odată identificate persoana dispărută sau câteva elemente de bază ale crimei, se stabilesc piste și se stabilesc de cele mai multe ori făptașii, chiar dacă este un cadavru lăsat pe un câmp, chiar dacă i-a dat foc, chiar dacă lipsesc părți din el, sunt multe alte urme care nu pot fi atât de ușor ascunse.

Poate fi vorba despre o violență inopinată față de persoana respectivă, nu presupune neapărat premeditarea, iar soluția de a lăsa cadavrul pe câmp poate fi o improvizație de moment.

La fel de bine, ar putea fi vorba despre o persoană care are o plăcere în incendiere și în violență ca atare sau de o persoană care a comis fapta pe fondul consumului de alcool sau de alte substanțe.

„Sunt mai multe variante care pot să ducă la o astfel de soluție, la un astfel de comportament. Nu plecăm de la comportament să spunem sigur acesta este profilul, acesta este omul care face așa ceva. E important dacă a fost o opțiune planificată, premeditată sau a fost o chestiune inopinată”, a mai arătat Gabriela Groza, psiholog criminalist.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Liviu Dragnea, “trădarea” supremă față de PSD: “Presă plătită îl apără pe Ciolacu în cazul Nordis!”
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Tor-M2
Rusia a trimis sisteme antiaeriene Tor-M2 în Belarus. „Un exemplu clar al cooperării noastre fructuoase”
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...