Foto: Facebook / Ștefănel Dan Marin
Anunțul vine în condițiile în care RADET spunea că va opri alimentarea cu apă caldă şi căldură a Bucureştiului dacă bugetul său pe anul care stă să se încheie nu va fi aprobat de Primărie. Este cel mai nou episod al telenovelei termoficării din Capitală. Cei de la ELCEN spun că fără buget, nici măcar împrumutul 264 de milioane pe care vrea să îl ia Primăria Capitalei de la Trezoreria Statului nu va putea fi folosit. Ceea ce vrea să spună conducerea RADET este că nu va mai avea bani ca să cumpere agent termic de la ELCEN, companie la care oricum are datorii de câteva sute de milioane de euro. Însă cei de la ELCEN şi ministrul Energiei spun că oricum ar sta lucrurile din punct de vedere financiar, apa caldă şi căldura vor fi produse în continuare în această iarnă. RADET doar va trebui să le distribuie.
La o zi după ce primăria Capitalei a anunţat că vrea să împrumute 264 de milioane de lei de la Trezoreria Statului pentru ajutorarea RADET, conducerea regiei de termoficare spune că banii nu ar putea fi folosiţi. Bugetul RADET pe anul acsta nu a fost aprobat, iar cheltuielile deja au ajuns la limita legală de 90% din bugetul pe anul precedent.
„Sumele se pot cheltui doar după aprobarea bugetului. Orice sumă din orice sursă care ar intra în contul RADET nu va putea fi cheltuită fără aprobarea bugetului”, spune Gabriel Dumitrașcu, președintele CA RADET.
Fără buget, RADET avertizează că nu va mai putea furniza apă caldă și căldură. Însă ELCEN, compania Ministerului Energiei care produce agentul termic pentru Capitală spune că oricum ar sta lucrurile, va continua să încălzească apă pentru RADET. Asta cu toate că are de recuperat datorii de aproximativ 800 de milioane de euro de la regia de termoficare. Fiindcă nu și-au primit banii de la RADET, cei de la ELCEN au ajuns să aibă la rândul lor datorii de aproximativ 80 de milioane de euro către Romgaz, compania de la care cumpără gazul folosit la încălzirea apei. ELCEN susţine că această restanţă ar urma să fie eșalonată pe o perioadă cuprinsă între 3 și 5 ani, plus un an de graţie.
„Ultima variantă a fost acceptată sau va fi acceptată și vom face această eșalonare în perioada următoare. Și noi ne vom îndrepta în perioada următoare împotriva RADET și a primăriei ca în oglindă, ce facem noi eșalonare cu Romgazul să ne facă și RADET-ul”, a spus Marcel Octavian Nicolăescu, director general ELCEN.
Chiar și fără un acord cu Romgaz, cei de la ELCEN au alternativa producţiei de agent termic cu păcură. Soluţii pentru continuarea încălzirii Bucureștiului în această iarnă există. Dar soluţiile pentru stingerea datoriilor uriașe din sistemul de termoficare sunt mai puţine. Acordurile temporare din ultima perioadă nu fac decât să amâne luarea unor decizii mai drastice care vor pica pe umerii viitorului Guvern și al viitorului primar al Capitalei.
Scandalul i-a atras atenția și Avocatului Poporului care a declanșat o anchetă la Primăria București, RADET, ELCEN și Romgaz. 500 de mii de apartamente din București sunt racordate la rețeaua centralizată de termoficare.