Proiectanţii noului Plan, un consorţiu condus de Universitatea de Arhitectură şi Urbanism din Bucureşti, vor să consolideze identitatea oraşului. Mai precis, se doreşte crearea a trei feţe pentru Capitală - Bucureştiul permanent, cel legat de transportul public şi de utilităţi, Bucureştiul identitar, definit de simboluri, şi Bucureştiul european, care să respecte anumiţi parametri ai Uniunii Europene.
Noul Plan Urbanistic General va fi gândit astfel încât să nu fie nevoie de derogări pe zonele protejate. Cu alte cuvinte, nu se vor mai putea face Planuri Urbanistice Zonale, ci doar de detaliu. Nu se va mai putea construi în plus în zonele protejate.
În plus, vor fi refăcute Planurile Urbanistice pentru zonele protejate, acolo unde există clădiri de patrimoniu, iar în anumite zone se va propune ca funcţiunea clădirilor să corespundă cu nevoile locuitorilor oraşului. Populaţia va fi consultată în toate etapele noului Plan Urbanistic General.
De asemenea, proiectanţii noului Plan vor lucra şi la o bază de date urbană, care se va reactualiza în timp real şi care va oferi informaţii despre fiecare proiect nou de construcţie. În ultimii ani, 800 de Planuri Urbanistice Zonale au modificat Planul Urbanistic General, potrivit HotNews.
La finele anului trecut, Planul Urbanistic General al Capitalei a fost prelungit cu încă trei ani, până la 21 decembrie 2015. Fără prelungire, Primăria nu ar mai fi putut emite nicio autorizaţie de construire, iar asta ar fi blocat orice investiţie în domeniu.
Proiectanţii viitorului Plan Urbanistic General au fost anunţaţi la finele lunii ianuarie, anul acesta. Primăria Capitalei a demarat procedura pentru alegerea acestora încă din 2011.
Din consorţiul condus de Universitatea de Arhitectură şi Urbanism fac parte firmele Arnaiz Consultores, Intergraf, Sinergetics Corporation, AECOM România şi Compania de Consultanţă şi Asistenţă Tehnică.