„Mă bucur că (această persoană - n.r.) este domnul Komorowski.Avem proiecte comune de anvergură”, a declarat Timofti.
Vizita lui Komorowski la Chișinău intervine după cea a președintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, care a fost în Republica Moldova săptămâna trecută.
În august, țara vecină a fost gazda cancelarului german însuși, Angela Merkel.
Nicolae Timofti este președinte din 23 martie 2012, învestirea lui în funcție punând capăt unei crize instituționale și politice în Republica Moldova care dura de aproape trei ani, timp în care țara vecină a fost condusă de președinți interimari.
„Contăm în continuare pe sprijinul Poloniei în perspectiva summit-ului Parteneriatului Estic, programat să aibă loc anul viitor, la Vilnius, când sperăm să semnăm Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, care va include crearea unei Zone de comerţ liber aprofundat şi cuprinzător, precum şi definitivarea condiţionalităţilor Planului de Acţiuni privind liberalizarea regimului de vize cu Uniunea Europeană”, a declarat luni Nicolae Timofti după întrevederea cu președintele Komorowski.
Polonia, susținător al R. Moldova în UE
Unul din subiectele de discuţie a vizatcooperarea economică și instituțională.Polonia este cel mai mare importator de vinuri moldovenești dintre țările Uniunii Europene. Schimburile comerciale cuprind și alte ramuri, ce vor fi analizate ulterior în cadrul unui forum al oamenilor de afaceri moldo-polon, cu participarea celor doi președinți.
Polonia a oferit Chișinăului asistență financiară de peste 100.000 de euro, în special pentru combaterea efectelor secetei.
„Dorim ca să fie clar pentru toţi moldovenii că integrarea cu Vestul înseamnă beneficii pentru fiecare cetăţean în parte. Polonia nu doar sprijină aspiraţiile Moldovei, dar şi vrea ca această ţară să fie membru al UE. Dar pentru aceasta este nevoie să convingem toţi cetăţenii ai Republicii Moldova, dar şi ţările membre Uniunii Europene”, a declarat, la rândul său, președintele Poloniei, la întrevederea cu premierul Vlad Filat.