Unii au confecţionat steguleţe şi brăţări, alţii au ajutat la prepararea unor prăjituri. Pe toate le scot la vânzare. Iar Alex Găvan a venit personal să le mulţumească. Alpinistul le-a povestit copiilor câte ceva din cultura şi obiceiurile din Nepal. Apoi le-a explicat cât a putut mai clar ce înseamnă tragedia care s-a produs acolo pe 25 aprilie.
Alex Găvan: În Nepal, acum, mai bine de un milion de copii ca noi nu mai pot să meargă la şcoală pentru că cel puţin 5.000 de şcoli au fost afectate de cutremur.
La rândul lor, copiii i-au arătat cum s-au organizat ei ca să-i ajute cumva pe micuţii din Nepal.
„Am făcut un fel de prăjitură acolo şi am făcut şi steagurile cu roşu albastru şi un pic de alb pentru luna şi soarele”, spune Alex, unul dintre copiii care vrea să ajute.
„Sunt prăjituri. Le-am făcut ieri. Dar poţi să îmi spui de ce? Pentru Nepal”, spune Maya.
Valentina Secară, directoarea grădiniţei: Noi încercăm să implicăm copiii în diferite proiecte din comunitate în ideea de a le construi un model puternic pentru viaţa lor de adulţi de mai târziu. Orice emoţie, orice volum de informatie poate fi asimilată de către ei: important e să fie un impact pozitiv la urma urmei.
Laura Lungu, mama Mayei: Au avut o săptămână în care au discutat mult despre Nepal. Ei inţeleg că astfel ajută copii de o vârstă cu ei.
Şi alţi români s-au oferit să ofere o mână de ajutor prin campania umanitară lansată de Alex Găvan.
Alex Găvan, alpinist: Până acum s-au strâns peste 45 de mii de euro. Banii se vor duce în proiecte de reconstrucţie în Nepal cum ar fi: școli, dispensare, surse de apă. 100% din aceşti bani se vor duce în aceste proiecte şi nu în niciun fel de costuri administrative.
Obiectele şi prăjiturile făcute de copii vor fi vândute sâmbătă la petrecerea organizată în curtea grădiniţei. Suplimentar se strâng fonduri şi din taxa de intrare. Orice ban e binevenit în ţara unde cutremurul cu magnitudinea de 7,8 produs pe 25 aprilie a ucis peste 8.000 de oameni şi a distrus numeroase clădiri.