Spaţiul aerian românesc ar fi devenit ţinta aeronavelor din Federaţia Rusă în ultimele 20 de luni, spun jurnaliştii de la Ziua Veche, când Forţele Aeriene Române ar fi intrat frecvent în alertă. Situaţia nu este întâmplătoare, cred specialiştii, care spun că astfel, ruşii testează capacitatea de intervenţie a statului român şi a Alianţei Nord Atlantice, în cazul unui atac.
„În ultimele luni au existat mai multe cazuri în care aeronave militare apaţinând Federaţiei Ruse au încercat să intre în spaţiul aerian românesc fără să existe o aprobare în acest sens sau fără să fie cerut un plan de survol. Cel mai grav incident s-a petrecut în cursul anului trecut, când patru bombardiere strategice ruseşti TU-22 au efectuat o misiune de supraveghere şi testare a capabilităţilor forţelor aeriene din România, Bulgaria şi Turcia”, scrie Ziua Veche.
Contactaţi de reporterii DIGI 24, reprezentanţii Ministerului Apărării Naţionale nu au vrut să comenteze.
Jurnaliştii de la Ziua Veche spun însă că incidentul de anul trecut, când patru bombardiere ruseşti s-au apropiat periculos de mult de spaţiul românesc, a alertat forţele din cadrul NATO, care au trimis în zonă o escadrilă de avioane F 16. Doar atunci bombardierele ruseşti s-au retras.
Ministrul Apărării spune că ultimul incident similar a avut loc în urmă cu o zi sau două.
„S-au apropiat două avioane de spaţiul românesc, n-au răspuns la apelurile radio şi au fost ridicate două MiG-uri care le-au condus în afara spaţiului”, afirma Mircea Dușa.
Ministrul Apărării a încercat să facă lumină în confuzia stîrnită tot de el, ieri, când a anunţat că aparate de zbor necunoscute forţează zilnic spaţiul aerian al României, implicit al NATO. Deranjat că ziariştii au întrebat insistent ce înseamnă acele aparate de zbor necunoscute, a încercat să răspundă tăios.
„Cei care nu cunoașteți domeniul, vă rog eu să citiți Legea 256 din 2001 cu privire la modul de acțiune împotriva aeronavelor care nu se identifică sau care nu au autorizație de survol a spațiului aerian al României”, a spus ministrul.
Doar că legea indicată de ministru nu are legătură cu apărarea, ci vorbeşte despre scutiri de taxe pe care Japonia le acordă României. Ministrul a greşit doar o cifră. Legea despre care vorbea este 257 nu 256 cum a spus el. O eroare pentru care ministrul şi-a cerut scuze.
„Dacă am făcut o asemenea afirmație, mi-o retrag”, le-a spus Mircea Dușa jurnaliștilor.