Vicepreședintele american, Joe Biden / FOTO: MEDIAFAX
Întâlnirea cu vicepreședintele Joe Biden este programată la ora locală 11.00 (18.00, ora României), potrivit site-ului Casei Albe.
Premierul se întâlnește astăzi și cu președintele Băncii Mondiale.
Vizita premierului Victor Ponta în America e un prilej bun pentru a face lobby pentru eliminarea vizelor în Statele Unite ale Americii.
În prezent, dintre statele membre UE, numai România, Polonia, Bulgaria, Croația și Cipru mai au nevoie de vize pentru a călători în State. Primele trei state nu sunt incluse în programul Visa Waiver, pe motiv că au o rată de respingere a cererilor de viză mult peste limita de 3%.
Rata de refuz a vizelor de intrare în SUA pentru cetățenii români a coborât, în anul fiscal 2012, cu mai bine de cinci procente, ajungând la 17%. Este, totuși, departe de pragul de 5%.
Anul trecut, administrația Obama a propus Congresului un proiect de lege pentru modificarea criteriilor de admitere în Visa Waiver. Potrivit acestui proiect, România ar fi avut mai multe șase să fie inclusă în Visa Waiver, pentru că s-ar fi ținut cont nu de rata de respingere a vizelor, ci de rata românilor care au primit viză, dar au rămas în SUA și după expirarea ei. Această rată este simțitor mai mică.
Ieri, în prima zi a vizitei sale în SUA, premierul Victor Ponta spunea că va explica membrilor Congresului american că România şi Polonia trebuie să beneficieze de eliminarea vizelor pentru intrarea cetăţenilor în SUA. El a precizat că a discutat despre acest subiect şi cu toţi reprezentanţii firmelor americane, deoarece lobby-ul acestora „este important”.
Premierul s-a întâlnit luni cu reprezentanţi ai unor companii cu investiții în România, printre care și Chevron, aflată în centrul unor controverse din cauza intenției de a explora și exploata gaze de șist, ceea ce a dat naștere unor proteste la Pungești, în județul Vaslui.
Susținere pentru Chevron
În timp ce la Pungeşti oamenii stau de veghe 24 de ore din 24 să nu vină cei de la Chevron cu utilajele în zonă, premierul Victor Ponta a anunţat, din Statele Unite, că guvernul sprijină exploatarea gazelor de şist. La rândul lor, reprezentanții Chevron au anunţat că nu vor pleca din ţară şi că au de gând să-şi continue planurile de explorare. Mai întâi, însă, vor să aibă certitudinea că siguranţa angajaţilor firmei, a constructorilor şi a comunităţii va fi respectată.
Reprezentanţii Chevron spun că vor explora zona abia după ce oamenii din Vaslui, dar şi autorităţile vor înţelege că metodele folosite pentru explorarea zonei sunt sigure şi au de gând să aducă şi dovezi ştiinţifice pentru a demonstra asta.
Iar Ministerul Mediului vrea asigurări clare privind impactul asupra mediului, fie că este vorba despre explorarea sau exploatarea zonei. „Am solicitat evaluare de impact de mediu, inclusiv pentru etapa de explorare”, a declarat Rovana Plumb.
Pentru a se convinge de efectele exploatării gazelor de şist, ministrul delegat al Energiei, Constantin Niţă, a anunţat că va merge la un zăcământ din Pennsylvania. Acolo va discuta cu autorităţile locale despre consecinţele exploatării acestor resurse.
Pe lângă gazele de şist, pe agenda premierului se află şi investitorii americani, care se lasă aşteptaţi în România. Relația comercială dintre Statele Unite și România nu este nici pe departe la fel de bună ca cea militară. Schimburile economice de anul trecut dintre cele două țări au depășit cu puțin 2 miliarde de euro, iar produsele românești lipsesc cu desăvârșire de pe piața americană.
„Unde nu sunt mulțumit e în zona econmmică. SUA nu sunt în primii zece parteneri comerciali în România sau investitori în România”, recunoaște și premierul Victor Ponta.