„România, conform angajamentului și deciziei luate la nivel european, are deja anumite obligații, însă în continuare centrele de distribuție a migranților înregistrați până acum - pentru că aici e vorba, încă o dată, despre migranți, potențial migranți, înregistrați, controlați, înregistrați și verificați în punctele de control din Grecia și Italia. Însă în continuare acolo aceste puncte de control și distribuire nu funcționează suficient de bine să vedem pe ce ne putem baza”, a explicat premierul Cioloș, întrebat de jurnaliști dacă România a primit deja cereri pentru a găzdui migranți.
Premierul, care a făcut aceste declarații la ieșirea de la Ambasada Olandei, a precizat că a mers la reprezentanța diplomatică pentru întâlnirea uzuală pe care o organizează cu ambasadorii UE statul membru care asigură președinția Consiliului. Dacian Cioloș a spus că a avut o întrevedere „foarte utilă” și un schimb de opinii cu diplomații UE.
„Am discutat despre prioritățile guvernului, le-am explicat cele trei mari priorități din domeniul economiei, reformei administrației și pregătirea României pentru asigurarea președinției UE în 2019, am discutat despre subiectele de pe agenda europeană, migrație, am explicat încă o dată poziția noastră”, a enumerat premierul.
„Am discutat și despre Mecanismul de Cooperare și Verificare în justiție și am explicat de ce România consideră că trebuie să ne gândim la un mecanism de „fading out”, deci de internalizare a acestui mecanism al Comisiei în procedurile uzuale ale Comisiei în acest domeniu, explicând și de ce considerăm că România e în continuare un candidat important pentru Schengen”, a mai spus șeful executivului.
Și situația din Republica Moldova a fost adusă în discuție. Dacian Cioloș spune că în momentul de față, „România e recunoscută acum și de partenerii europeni și euroatlantici în privința coordonării cooperării cu Republica Moldova. Am explicat mecanismele noastre de sprijin acolo și am sintetizat discuția avută cu prim-ministrul moldovean”, a completat Dacian Cioloș.