Primarii orașelor Târgu Secuiesc și Baraolt, dar și cei din alte șapte comune - Cernat, Lemnia, Ojdula, Ghelinţa, Vârghiş, Arcuş şi Chichiş - au primit respectivele somații.
De altfel, Prefectura Covasna are mai multe procese pe rol cu Primăria Sfântu Gheorghe, Primăria Ozun și Consililul Județean Covasna din cauza refuzului acestora de a îndepărta steagurile secuiești de pe clădiri.
În semn de solidaritate cu primăriile, mai mulți locuitori din județul Covasna au arborat la balcoane sau la geamuri steagul secuiesc sau și-au lipit autocolante cu însemnele secuiești pe parbrizele autoturismelor.
Mai mult, un steag secuiesc a fost arborat, în această după-amiază în centrul orașului Baraolt, din Covasna. Inițiativa aparține organizației locale a Partidului Popular Maghiar din Transilvania.
Legea spune că primăriile și instituțiile publice trebuie să arboreze, obligatoriu, drapelul României. De asemenea, pot fi ridicate drapelul Uniunii Europene și însemne ale unităților administrativ-teritoriale adoptate legal. Iar simbolurile minorităților naționale - inclusiv steagul secuiesc, pot fi afişate în spaţii publice doar cu ocazia unor adunări sau acțiuni specifice.
Ministrul ungar de externe: Relația bilaterală trebuie să fie mai bună”
Problema steagului secuiesc a fost dezbătută, marți, într-o întrevedere între ministrul ungar de externe, Janos Martonyi, și președinții celor două Camere ale Parlamentului României.
„Vizita dumneavoastră este cu atât mai binevenită și sunt convins că ea va contribui la lămurirea unor aspecte mai delicate”, a declarat președintele Senatului, Crin Antonescu.
„Sunt de acord cu declarația dumneavoastră referitoare la faptul că relația noastră trebuie să fie mai bună”, a spus, la rândul său, Janos Martonyi, aflat într-o vizită oficială la București.
Șeful diplomației ungare s-a întâlnit și cu președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea.Ministrul nu a vrut să discute cu presa, dar Valeriu Zgonea a calificat atitudinea ministrului drept una diplomatică și deschisă către aplanarea conflictului.
Referitor la implicarea ministrului în scandalul arborării steagului secuiesc, Zgonea a dorit să arate că nu vrea să acorde o prea mare importanță chestiunii, dar a precizat că poziția sa a fost una fermă, anume respectarea legilor și Constituției României.
De asemenea, s-a discutat despre dorința maghiarilor și a celor din UDMR de a a elimina din Constituție sintagma de „stat național unitar”. Zgonea a sugerat că România nu va accepta o astfel de propunere.
„Sunt de acord că anumite retorici ale guvernului maghiar au depășit uzanțele diplomatice, am spus asta și domnului ministru”, a mai spus Zgonea.