Este vorba despre 30% din totalul alegătorilor înscriși pe listele electorale.
Dacă 25% dintre voturile exprimate vor fi valabile, atunci referendumul va putea fi validat.
Împotrivă s-au pronunțat parlamentarii PDL și parlamentarii UDMR și PPDD.
PDL, UDMR şi PPDD vor ataca la Curtea Constituţională proiectul de lege privind reducerea pragului de prezenţă la referendum, a anunţat, în plenul Camerei Deputaţilor, liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader.
Miza e mare, având în vedere disputa legată de prezența la referendumul pentru suspendarea președintelui Traian Băsescu. Atunci președintele a scăpat de suspendare pentru că nu au venit la vot suficienți alegători. Pragul era de 50% plus 1 din totalul alegătorilor înscriși pe liste.
Se discută acum Constituția și la toamnă e posibil un referendum pentru revizuirea Constituției.
Constituția ar putea fi aprobată de un sfert dintre alegători
Astfel, Constituţia va putea fi aprobată dacă vin la referendum doar 30 la sută din cetăţenii cu drept de vot şi dacă 25% din numărul total de alegători dau vot favorabil. Noua lege a referendumului a fost adoptată de Camera Deputaţilor, dar opoziţia a anunţat deja că o va contesta la Curtea Constituţională.
Proiectul de lege prin care orice fel de referendum este validat cu prezenţa a doar 30 la sută din numărul alegătorilor este contestat de opoziţie.
Democrat-liberalii susţin că actuala putere nu poate, cu un cvorum de 30%, să modifice Constituţia care a fost aprobată în 2003 cu votul a peste jumătate din numărul de alegători.
„De ce ne grăbim? Aveţi vreo intenţie ascunsă? Măcar spuneţi-o, că nu e nicio problemă”, a declarat Mircea Toader, liderul deputaților PDL.
Dacă proiectul este promulgat în forma actuală, după aceleaşi reguli vor putea fi demişi preşedintele ţării, dar şi primarii sau preşedinţii de consilii judeţene.
„Cu votul a 25 la sută din numărul persoanelor de pe listă e posibil să fie demis un primar care a primit eventual 75 la sută din numărul total de voturi. Nu mi se pare corect”, a arătat deputatul UDMR Marton Arpad.
Din tabăra puterii lucrurile se văd altfel. „Dacă ar fi după mine, ar trebui ar trebui ca referendumul să fie scos complet din Constituţie, pentru că democraţia noastră este una reprezentativă, iar referendumul este specific democrațiilor directe”, a spus deputatul PNL Mihăiță Calimente.
PSD recunoaşte: modificarea cvorumului este consecinţa eşecului de la referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu. „Avem un precedent periculos pe care l-am trăit: acel cvorum care a apărut din neant a făcut ca voința a 7,5 milioane de români să nu fie avută în vedere”, a spus deputatul PSD Ioan Avram.
Dacă va fi contestat la Curtea Constituţională, proiectul nu va putea fi trimis la promulgare. Şeful statului poate refuza să îl semneze şi are dreptul să îl retrimită în Parlament pentru a fi modificat.