Ana Maria, o tânără din Brăila, este pasionată de straiele româneşti încă din copilărie. Prima ie a cusut-o în 2014, după un model străvechi din Basarabia.
„Trebuie să ştii de la început ce vrei. Vrei o bluză sau o ie sau piesă sau pe care vrei să o porţi la momente deosebite. Eu mi-am dorit să reînnod o tradiţie cu străbunii”, spune Ana Maria Grama.
Tehnicile de cusut sunt migăloase. Pentru a confecţiona o ie este nevoie de multă răbdare.
Pentru femeile care vin la acest atelier, cusutul este un mod de a-şi redescoperi rădăcinile. „Îmi doream mult o ie şi nu vedeam modelul care să zic: ăsta e al meu. În momentul când am găsit pe grup modele şi idei şi ajutor am zis: ok, o să cos o ie care să mă reprezinte pe mine”, a spus o participantă la atelier.
Tot ceea se lucrează în atelier este sută la sută manual. Iile sunt confecţionate din in şi cânepă sau pânză de casă, după planşe autentice.
„Aici, doamnele învaţă să coase, învaţă tehnici de cusătură tradiţionale şi tot ce trebuie, încât să îşi realizeze singure o cămaşă tradiţională sau o ie. Încercăm să ne întoarcem la tradiţie, la obiceiuri, la autentic, la rădăcinele noastre”, a spus Corina Ciuraru, coordonatorul Atelierului Poveştile Iei.
Şezătoarea va avea loc în fiecare lună la Atelierul din cadrul Muzeului Brăilei.