Un tânăr şi-au pus capăt zilelor, noaptea trecută. Avea 17 ani şi fusese dat într-un centru de plasament şi la o şcoală pentru copii cu nevoi speciale. De câteva luni, însă, tatăl îl luase acasă să îl îngrijească. Apropiaţii povestesc că tânărul a mai încercat să îşi curme viaţa şi în trecut, dar atunci a fost salvat la timp.
Adolescentul care a decis să-şi încheie socotelile cu viaţa era mezinul unei familii cu 13 copii. Trei dintre fraţii lui au murit la câteva luni după naştere. Iar după moartea mamei, acum 10 ani, tragediile s-au ţinut lanţ. La doi ani distanţă, unul dintre fraţi, în vârstă de 20 de ani, şi-a luat zilele. Anul trecut în primăvară, un alt frate, de 30 de ani, şi-a curmat viaţa. Şi el s-a gândit s-a asta, dar de fiecare dată a fost oprit.
„De când a murit mama lui era bolnav. Nu s-a mai dus la școală, a abandonat școala. (Reporter: A mai încercat să se sinucidă?) Da! Da! L-am văzut la spitalul de copii”, spune o rudă a familiei.
Băiatul fusese luat în plasament în 2015, pe când avea 15 ani, ca să poată urma cursurile unei şcoli speciale. După doi ani în centru, tatăl şi un frate mai mare au decis să îl aducă acasă. Psihologii spun că în familie recupererea este mai eficientă decât într-un centru de plasament.
„A mai avut unele tulburări de comportament, dar a fost consiliat de către psihologi şi şi-a îmbunătăţit comportamentul. Reintegrarea se face la cererea părinţilor şi asistenţii sociali verifică condiţiile de trai de la domiciliu şi, în măsura în care se îndeplinesc aceste condiţii, copilul este reintegrat”, spune Tiberiu Bantaş, purtătorul de cuvânt al DGASPC Iaşi.
„Era, în aparenţă un copil excepţional, din punctul meu de vedere, ca om. Era un copil absolut capabil să se integreze social şi să profeseseze, să facă o meserie, fără nici un fel de probleme”, spune Violeta Râmbu, asistent social.
Tânărul excepţional s-a săturat însă de viaţă. Aseară, puţin după ora 20, s-a dat alarma pe Dealul Cetăţuii din Iaşi. Câţiva tineri care se plimbau în zonă au auzit un zgomot în pădure. Când s-au dus să vadă ce se întâmplă au avut parte de un şoc. Au cerut ajutor imediat.
„Pacientul era într-un loc greu accesibil, peste zece metri. Și a fost dificil de dat jos de acolo. A intervenit echipajul cu medic de terapie intensivă. Din păcate însă nu a răspuns la manevrele de resuscitare”, spune dr. Diana Cimpoeşu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean „Sf. Spiridon”.
Poliţia încearcă să afle acum ce l-a împins la sinucidere pe tânăr.