Nicolae Titulescu este cel mai mare diplomat român al tuturor timpurilor. Însă cât din reușită lui se datorează femeii excepționale care i-a stat alături toată viață? Doamnei sale, numită „arbitru al eleganței”, care îi ascultă discursurile și îl susținea în toate proiectele lui?
21 mai 1935, Viena. În Gară Centrală, ministrul de externe al României Nicolae Titulescu este primit de câțiva dintre colaboratorii săi, printre care domnii Lucian Blaga, alături de soția sa, doamna Cornelia Blaga, și Caius Brediceanu, ministru plenipotențiar în Austria.
În dreapta omului politic, cu un buchet superb de flori în brațe, zâmbește doamna Caterina Titulescu, soția, muză și partenerul politic din umbră al omului de stat.
Elegantă, își urmează discret soțul în călătoria lui diplomatică, așa cum l-a însoțit timp de 34 de ani și în căsnicie.
Născută într-o familie boierească
Povestea doamnei Caterina este una clasică, cu o rețetă în aparentă simplă: a fost prima și singură iubire a celui mai mare diplomat român al tuturor timpurilor. Născută într-o familie boierească din sudul țării, de la Roșiorii de Vede, Caterina l-a cunoscut pe domnul Titulescu în 1906 și un an mai târziu s-au căsătorit. Soții Titulescu erau unul dintre cele mai cunoscute, ambițioase și elegante cupluri ale începutului de secol XX.
Decenii la rînd, Caterina a știut cu delicatețe și fermitate să-și susțină din umbră ambițiosul soț. Ea a fost cea care l-a încurajat mereu pe politicianul care a fost propus la Premiul Nobel pentru pace. Era prima care îi ascultă discursurile celebre, opere oratorice pe care și astăzi le mai studiază în școală pasionații de istorie.
Să susții, să încurajezi discret, să înțelegi, să drămuieşti forță unui discurs și să ai grijă de eleganță impecabilă a poveștii tale de dragoste. Acestea au fost lecțiile doamnei Titulescu pentru posteritate.