Povestea alpinistei-fenomen a României, ucisă de avalanșă
A cucerit marile vârfurile ale lumii, dar Retezatul i-a fost fatal. Copila de 13 ani ucisă ieri de avalanşă intrase în Cartea Recordurilor. Cea mai impresionantă performanţă a fost doborârea recordului mondial de vârstă atunci când a urcat pe Aconcagua, la aproape şapte mii de metri, cel mai înalt vârf din America de Sus. Cei care au cunoscut-o spun că era neînfricată.
La 3 ani, Dor Geta Popescu a urcat prima oară pe munte. Copila era considerată alpinista-fenomen a României. A obţinut primul record când avea 10 ani. Astfel a devenit cea mai tânără alpinistă din lume care a atins Vârful Ararat de peste cinci mii de metri. Până atunci, recordul de vârstă era de 12 ani şi 6 luni şi era stabilit de sora ei. În 2014, a depăşit încă un record ce aparţinuse tot surorii ei. La doar 13 ani a intrat în Guiness Book. Anul trecut a fost unul de excepţie, în care şi-a adjudecat recorduri mondiale pe Acongagua, cel mai înalt munte din afara Asiei, Pico de Orizaba din Mexic, Denali din Alaska şi Giluwe. Însă atunci, muntele a pus-o la grea încercare.
Dor Geta Popescu: „Cel mai greu moment a fost în tabăra de vârf din Denali când ni s-a rupt cortul. Am stat acolo o noapte. Bătea vântul, stateam cu spatele şi ma împingea. Făceam cu tata... Ne strângeam degetele de la picioare ca să nu îngheţăm.”
Tatăl ei era mentor, antrenor şi o însoţea pe culmile munţilor.
Ovidiu Popescu: „A fost o vreme extrem de proastă, toţi coborâseră, deja era vânt foarte puternic, ţineam cortul să nu se rupă. A fost un moemnt de acalmie.”
Dor Geta Popescu era legitimată la Clubul Sportiv Montan Altitudine din Râşnov, era campioană naţională la escaladă şi membră a Lotului Naţional de Escaladă - copii, din anul 2011. Deţinea titlul de Căţărătorul Anului în 2013, iar doi ani la rând, în 2015 şi 2016 a mai fost desemnată cel mai bun alpinist de altitudine.
Abonându-te la Newsletter primești sinteza celor mai bune informații, articole și interviuri exclusive publicate de digi24.ro
Anul acesta fata avea de gând să urce pe acoperişul lumii, Everest. Ar fi devenit prima alpinistă din România care ar fi escadat vârful.
Dor Geta Popescu: „Vreau să fac în aprilie Everestul. Asta dacă obţin aprobare.”
Ovidiu Popescu: „Pentru Everest vârsta minimă, limită, este de 16 ani şi pe partea chineză, şi pe partea nepaleză.”
Însă în februarie străinii i-au răspuns. Nu i-au dat aprobare pentru că era prea mică. Dar pe blogul ei, adolescenta, uşor supărată, scria că nu se lasă. Avea planuri să cucerească în acest an alte vârfuri. Pe pagina ei de Facebook scria, în urmă cu patru zile, despre expediţiile din această vară. În iunie, voia să urce pe Lenin Peak, la peste şapte mii de metri. Iar pentru asta se antrena din greu.
În total, fata stabilise 8 recorduri mondiale de vârstă, la alpinism de altitudine. Într-un interviu pentru Digi24, cu tristeţe, ea a spus că nu multă lume îi înţelege pasiunea pentru munte.
Dor Geta Popescu: „Colegii de clasă nu înţeleg ceea ce fac. Ei zic că nu fac nimic deosebit. Majoritatea copiiilor din ziua de azi stau pe telefon, tabletă, nu fac sport. Mă bucur când este un copil pasionat. Chiar îl încurajez să meargă mai departe.”
Dar cu o limită chiar şi din partea părinţilor, spun psihologii.
Sile Moldovan, psiholog: „Părintele este important să-l ghideze. Să ţină cont şi de ce-i place copilului, ce-şi doreşte. Sunt şi situaţii în care copiii aleg să facă ce-şi doresc părinţii.”
Însă alţi pasionaţi de munte şi apropiaţii îi cunoşteau copilei visurile.
Cristian Babeş, voluntar Salvamont Bran: „A zis că viaţa ei este muntele. Îi plăcea să se aventureze pe munte. Nu îi era frică de nimic. Îi plăcea să meargă în extrem. Făcea un efort deosebit să ajungă undeva, să fie numai ea.”
Acasă la Râşnov, vecinilor le este greu să creadă că nu o vor mai vedea pe fată niciodată.
Vecină: „Ea era foarte pasionată. Am văzut cum mai pleca pe munte, o vedeam cu rucsacul, cu sora ei.”
Geta ar fi împlinit 14 ani la începutul lui iunie.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News