©FOTO: INQUAM PHOTOS/OCTAV GANEA
Miron Panaitescu a fost condamnat pentru că a delapidat 100 de miliarde de lei de pe bursă. Jumătate din bani n-au fost găsiți niciodată, potrivit tolo.ro. S-a întâmplat în 29 și 30 iunie 1999, când, împreună cu alte două persoane, Miron Panaitescu „a folosit sistemul informatic al tranzacțiilor de valori” pentru a sustrage banii.
Capital relata, în august 1999, cum s-au petrecut faptele: „La 29 iunie, 900.000 de acţiuni Asirom au fost furate prin intermediul unui SVM (Societate de Valori Mobiliare, n.r.) din Timişoara. În 28 iulie, la şedinţa AGA de la Asirom, SIF Oltenia constată că i-au dispărut acţiunile din cont şi reclamă furtul la CNVM (Comisia Națională pentru Valori Mobiliare, n.r.) şi la Poliţie. Trei zile mai târziu, poliţia îl arestează pe Dan Octavian Goga, proprietarul SVM-ului prin care s-a desfăşurat operaţiunea. Acesta îl toarnă pe studentul Miron Panaitescu, presupus a fi creierul afacerii”.
Timp de o lună, între 29 iunie și 28 iulie, la bursă s-au tranzacționat doar aproximativ 550.000 de acțiuni Asirom, la un preț de peste 11.000 de lei pe acțiune, deși le-ar fi vândut mai repede la un preț ceva mai mic. Acest lucru a făcut ca presa vremii să speculeze că Miron Panaitescu și complicii săi ar fi avut protecție la nivel înalt.
Nu se știe nici cum a avut Miron Panaitescu, pe atunci student, 200 de milioane de lei vechi pentru a cumpăra o societate de valori mobiliare, nici ce s-a întâmplat cu restul acțiunilor furate.
Miron Panaitescu a fost condamnat definitiv în 2003 în acest dosar și eliberat condiționat în 2007. În urma unui accident soldat cu moartea unei persoane, este condamnat din nou, pentru ucidere din culpă, pedeapsă contopită cu timpul rămas neexecutat din prima sentință. A intrat din nou în închisoare în decembrie 2015.
Pe rețeaua de socializare LinkedIn, Miron Panaitescu figurează ca director al S.C. HEXI MED S.R.L, începând din octombrie 2010.
Fostul director al companiei este cel care se ocupa de atragerea de fonduri europene pentru proiecte ale companiei.