Ţările europene ocupă cele mai multe poziţii în topul statelor îmbătrânite. Printre ele apar Germania, Spania, Italia şi Austria. E vorba, aşadar, de ţări dezvoltate, fapt ce reprezintă o problemă pentru „bătrânul continent”. Principala îngrijorare este presiunea care va fi suportată de bugetele lor de pensii în următorii ani.
Germania este, în acest moment, cea mai „îmbătrânită” ţară a Uniunii Europene. 20% dintre nemţi au peste 65 de ani, în condiţiile în care tinerii reprezintă doar 13 procente din populaţie. La polul opus se situează Irlanda, ţară în care 21% din populaţie este tânără.
Un alt studiu arată că oamenii din ţările în care vor predomina pensionarii sunt cei mai îngrijoraţi în privinţa viitorului lor. Cea mai scăzută încredere există în state precum Italia şi Rusia, unde două treimi dintre locuitori se tem că vor avea o bătrâneţe cu probleme.
Cei mai puţini pensionari vor fi în ţările mai puţin dezvoltate
Cercetările sociologice arată că populaţia tânără va predomina în ţări mai puţin dezvoltate. Şi vorbim aici în principal de Nigeria, Africa de Sud şi Kenya, unde jumătate din populaţie va avea sub 15 ani. În plus, doar 5% dintre locuitori vor fi pensionari în 2050. Oamenii din aceste state sunt şi cei mai optimişti atunci când se gândesc la confortul pe care-l vor avea la bătrâneţe.
Şi, fiindcă tot vorbim de optimism, acesta este la un nivel foarte scăzut în Japonia, Coreea de Sud şi China. Explicaţia este foarte simplă - cele trei state asiatice vor fi cele mai „bătrâne” ţări din lume. În 2050, peste 36% dintre japonezi vor fi pensionari, în timp ce în Coreea de Sud, proporţia va fi de 34%.
Toate aceste schimbări sunt consecinţele unor procese îndelungate, precum migraţia, modificarea ratei fertilităţi şi a speranţei de viaţă. Populaţia va continua să crească la nivel mondial. Suntem 7,2 miliarde de oameni în acest moment pe glob, iar sporul natural, adică diferenţa dintre numărul naşterilor şi cel al deceselor, este de peste 55 de milioane de persoane.
Proporţia pensionarilor în 2050
- Spania - 34,5%
- Italia - 33%
- Germania - 32,7%
- Franţa - 25,5%
- Africa de Sud - 10,5%
- Pakistan - 9,6%
- Kenya - 6,3%
- Nigeria - 3,8%
SURSA: raport ONU