Pompierii fac ordine în biserici

Data publicării:
popa


Pompierii vor să fie siguri însă că nu doar mila Domnului îi apără pe credincioşi. Sunt multe de făcut pentru ca bisericile să devină sigure. În primul rând, uşile înguste trebuie să dispară şi să se nu se mai deschidă spre interior, pentru că în caz de incendiu, când toată lumea încearcă să iasă, ar putea să fie imposibil de deschis.

În mod normal în biserică ușa se deschide spre interior. Să fie schimbată spre exterior și realizarea a încă unei uși în naosul bisericilor”, spune general Ion Burlui, șef ISU Suceava.

Măsura care nu este respectată a fost luată după o tragedie teribilă. 119 oameni, printre care mulţi copii, au murit într-un incendiu care a cuprins o biserică în noaptea de Înviere. Se întâmpla în Argeş, în 1930. De aceste reguli sunt scutite bisericile şi mănăstirile declarate monument istoric, pentru că nu pot fi sparţi pereţii unor clădiri de patrimoniu. Grav este că în cazul unora, vizitate de sute de mii oameni anual, problemele sunt grave.

Marile mănăstiri Moldovița, Sucevița, știu eu, chiar și Mănăstirea Humorului sunt mănăstiri în zona cărora nu există hidranți. La Mănăstirea Humorului abia acum se proiectează o rețea de hidranți în zona respectivă”, spune Viorel Blănaru, consilier la Direcția de Cultură Suceava.

În această situaţie este şi o biserică monument istoric din apropiere de Suceava. Primarul de acolo ştie că va fi greu de rezolvat problema.

În localitatea Adâncata nu este apă curentă, deci montarea unor hidranți la biserici deocamdată nu este posibil pentru că nu avem alimentare cu apă. Ea poate fi rezolvată prin montarea unor pompe în fântâni”, spune viceprimarul comunei Adâncata.

În judeţul Suceava una din şapte biserici nu are autorizaţie de la pompieri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri