Potrivit anchetatorilor, procurorii au returnat, la începutul acestei săptâmâni, dosarul în care trei activişti împotriva proiectului minier de la Roşia Montană sunt cercetaţi pentru distrugere, ultraj contra bunelor moravuri în formă agravantă, tulburarea ordinii publice şi distrugere, pentru refacerea încadrărilor jurice, ca urmare a intrării în vigoare a noului Cod penal.
Sursele citate au declarat, pentru Mediafax, că procurorii au solicitat ofiţerilor Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul Poliţiei Sectorului 3 să compare atât textele, cât şi numerele articolelor de lege pe baza cărora au fost acuzaţi cei trei activişti şi să întocmească o nouă documentaţie.
Poliţiştii au precizat că, la finalizarea dosarului, „noile încadrări juridice vor fi comunicate persoanelor vizate”.
Daniel Barbu a participat în 17 octombrie 2013, la evenimentul „Cafeneaua critică”, în Club A din Centrul Vechi. Câteva zeci de manifestanţi contra proiectului minier de la Roşia Montană veniţi la local au întrerupt dezbaterea, au desfăşurat pancarte în jurul lui Barbu şi au aruncat înspre acesta cu bancnote false, pe care era tipărit portretul lui. Tot ei i-au întins lui Barbu o pungă cu monede şi l-au huiduit, întrebându-l „Câţi bani ţi-ai luat?” şi cerându-i demisia.
Dezbaterea nu a mai fost reluată, ministrul hotărându-se să plece. Afară, protestatarii au blocat drumul autoturismului în care se afla demnitarul şi au lipit pe maşină bancnote cu portretul lui Barbu. De asemenea, ei au spart luneta maşinii, ministrul reuşind să plece datorită intervenţiei forţelor de ordine - poliţişti şi jandarmi, sosiţi de urgenţă la faţa locului
Poliţia Capitalei s-a autosesizat în acest caz, protestatarii care s-au manifestat agresiv fiind identificaţi cu ajutorul imaginilor filmate de camerele de supraveghere din zonă.
În dosar au fost cercetate iniţial, pentru ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, cinci persoane.