Noul statut al poliţistului se află acum în dezbatere publică. La capitolul „Drepturi compensatorii" sunt structurate sporurile care ar urma să fie acordate. De exemplu, un poliţist care accepta să lucreze în mediul rural sau în sate izolate ar putea să primească în plus 20 % din salariul de bază. Sporul creşte până la 50 %, în funcţie de riscurile aferente meseriei, de interdicţii, de restrângerea unor drepeturi şi de incompatibilităţile impuse de funcţia publică.
Proiectul mai prevede că poliţiştii care muncesc în zilele de sărbătoare sunt plătiţi dublu, iar cei care fac ore suplimentare mai primesc până la trei sferturi din leafă.
Noul statut al poliţistului îi mai ajută pe oamenii legii şi să îşi construiaacă o locuinţă. Proiectul prevede că oamenii legii vor fi sprijiniţi prin acordarea unei compensaţii lunare, pentru o perioadă ce nu poate depăşi durata creditului aflat in derulare.
Nu poate fi mai mult de 10 ani, o singură dată in carieră, din momentul contractării unui credit ipotecar sau imobiliar destinat achiziţionării sau construirii unei locuinţe în acea localitate sau pe o raza de 30 de km. Poliţiştii care nu vor să aibă propria locuinţă, vor primi bani de chirie, în funcţie de preţul pieţei în localitatea în care va fi detaşat.