Banii au fost găsiţi în buzunarele a doi indivizi. Sunt cetăţeni slovaci, vorbesc limba română şi au păcălit un bărbat în vârstă. I-au cerut bani pentru copilul lor bolnav şi i-au promis că-i vor da înapoi cu dobândă. Omul i-a lăsat în casă şi a rămas fără 1.000 de euro. Cei doi au fost prinşi imediat. Se întâmpla în urmă cu trei zile, în sectorul 4 din Bucureşti. În acelaşi timp, în altă zonă a Capitalei, alţi doi escroci foloseau aceeaşi metodă cu alt vârstnic.
Victima a fost agăţată în piaţă. Escrocii cu accent german au părut şi mai credibili atunci când au spus că au un copil internat pentru care e nevoie de 5.000 de euro. Bătrânul a spus că le dă banii doar după ce îl vizitează pe presupusul pacient. La spital, unul dintre suspecţi a spus că a vorbit cu medicii, iar copilul nu poate fi vizitat. Omul crede din nou şi pleacă tot cu necunoscuţii să ia banii. De la o bancă a retras echivalentul în lei pentru 5.000 de euro. Ae acolo a plecat spre casă. Tranzacţia trebuia să se încheie aici. Înainte să intre în apartamentul victimei, hoţii, aproape să pună mâna pe bani, s-au speriat de câteva camere de supraveghere şi au luat o la fugă.
Afacerea era profitabilă. În schimbul împrumutului urgent de 5.000 de euro, bătrânul ar fi primit înapoi cu 1.000 mai mult. Nu a realizat că era să fie păcălit decât după ce şi-a sunat o rudă şi i-a povestit întreaga întâmplare. Acum, poliţiştii îi caută pe cei doi, soţ şi soţie, care au vrut să-l înşele.
„Cele mai des întâlnite situaţii sunt acelea în care persoane necunoscute abordează bătrâni în public sau la domiciliu, iar sub diferite pretexte le solicită sume de bani profitând de naivitate şi de spiritul civic al acestora”, avertizează Bogdan Ghebaur, purtător de cuvânt al Poliţiei Capitalei.
O altă abordare a infractorilor este cea cu lozul câştigător. Cu un tichet fals, hoţul abordează diferite persoane, spune că a câştigat o sumă de bani şi este dispus să-l vândă pentru jumătatea valorii. Tot cei în vârstă sunt păgubiţi.
Mii de oameni au fost, însă, păcăliţi prin metoda accidentul. Infractorii spun că o rudă apropiată a fost implicată într-un accident şi cer bani în numele unei presupuse victime. Pensionarii, naivi, plătesc întotdeauna.
Dar traşi pe sfoară sunt şi tinerii. Falşi poliţişti apar la uşa lor şi le spun că unul dintre părinţi este vinovat de producerea unui accident rutier şi e nevoie de bani că să nu intre la închisoare. Speriaţi, adolescenţii dau tot din casă.
În cele mai multe situaţii, de ruşine, victimele nu spun că au fot jefuite sau că au dat banii de bună voie. Oamenii legii nu pot face nimic în aceste situaţii.