Deocamdată se poate vorbi de un calm aparent. Protestele au încetat în jurul orei 5.00. Aseară, forțele de ordine au intervenit cu buldozere ca să distrugă o parte dintre baricade din zona Taksim. Vârful violențelor s-a înregistrat în jurul miezului nopții, relatează trimisul special Digi24, Laurențiu Rădulescu.
Spre dimineață protestatarii s-au retras, polițiștii s-au retras și ei, pe străzile din jurul pieței Taksim ai acum impresia că nu s-a întâmplat nimic. Probabil violențele vor reizbucni în câteva ore, în cursul după-amiezii, a subliniat jurnalistul Digi24.
Tinerii protestatari nu par dornici să discute cu reprezentanții autorităților, a adăugat el. Ei spun că nu se așteptau ca forțele de ordine să intre atât de brutal în Piața Taksim ieri, a precizat el.
O delegație a protestatarilor urmează să discute cu premierul Recep Erdogan, dar oamenii subliniază că nu se vor retrage decât dacă premierul își dă demisia, a spus trimisul special Laurențiu Rădulescu.
În Istanbul sunt două grupuri distincte de protestatari: cei care se confruntă cu poliția în Piața Taksim și cei pașnici, din parcul Gezi. Poliția nu a intrat însă în parcul Gezi pentru a-i dispersa pe protestatari, a adăugat el.
Intervenție în forță
Poliţia a folosit ieri din abundență gaze lacrimogene şi tunuri cu apă, pentru a împrăştia ultimele nuclee de rezistenţă ale protestatarilor, dar aceştia au ripostat cu pietre şi sticle incendiare. Manifestanţii au sfidat avertismentul premierului Erdogan, care a spus că nu va mai arăta toleranţă faţă de cei care îi cer demisia în stradă. Guvernatorul Istanbulului a avertizat şi el că forţele de ordine îşi vor face datoria.
„Cer oamenilor să nu meargă în Piaţa Taksim, până când acolo nu va fi restabilită complet securitatea. Vom continua să aplicăm măsurile noastre, zi şi noapte, până când zona va fi curăţată de ultimele elemente marginale", a spus el.
Mulţi manifestanţi s-au refugiat în parcul Ghezi, transformat ad-hoc în adăpost şi spital de campanie.
Confruntări între protestatari şi forţele de ordine au fost şi în capitala Ankara, unde poliţia a interventi împotriva manifestanţilor din piaţa Kizilay, din centrul oraşului.
Cronologia protestelor din Turcia
Ceea ce la început a fost doar un protest al ecologiştilor faţă de construirea unui complex imobiliar înt-un parc din inima Istanbulului s-a transformat într-o mişcare cu implicaţii profunde: o luptă pentru păstrarea orânduirii laice a ţării şi pentru mai multe libertăţi civile. Turcia, care aspiră să devină într-o bună zi membru UE, s-a împărţit în două tabere: adversarii şi suporterii premierului Recep Erdoan. Şi niciuna dintre ele nu pare dispusă la compromis.
Protestele au început în Istanbul, ca o manifestaţie împotriva distrugerii parcului Ghezi. Sute de tineri s-au adunat acolo pentru a împiedica construirea unui centru comercial, dar lucrurile au degenerat pe 31 mai.
Poliţia a încercat să-i alunge pe activişti, iar tinerii au atacat forţele de ordine cu sticle și pietre. Peste 100 de oameni au fost atunci răniţi. Alte câteva mii au ieşit apoi pe străzile marilor oraşe, în spirit de solidaritate.
1 iunie a fost ziua în care au început cu adevărat violenţele. Poliția a oprit atunci mii de turci care încercau să traverseze un pod peste Strâmtoarea Bosfor, pentru a ajunge în Piața Taksim.
Protestatarii s-au luat la bătaie cu forţele de ordine, iar manifestațiile s-au transformat într-unele îndreptate împotriva guvernului condus de premierul Recep Erdogan. Nemulțumirea tinerilor este legată de o serie de măsuri adoptate de guvernul de la Ankara. Printre acestea, interzicerea vânzării de băuturi alcoolice după ora 22.00 şi interzicerea sărutului şi a oricărei forme de afecţiune în public.
În doar câteva zile, mașinile distruse, baricadele incendiate și magazinele vandalizate au devenit un peisaj comun. Violenţele s-au răspândit în zeci de oraşe, iar tot mai mulţi turci s-au alăturat protestului.
Pe 3 iunie, primul-ministru a plecat într-o vizită de lucru în nordul Africii. De acolo, a transmis un mesaj către ţară.
Noaptea de 5 spre 6 iunie a fost cea mai liniştită de la începutul conflictelor. În Turcia a fost o sărbătoare religioasă, dar chiar dacă nu s-au mai bătut cu poliţia, tinerii au rămas pe străzi. 6 iunie a fost şi ziua în care s-a înregistrat cel de-al patrulea mort, un poliţist. Treptat, nervii forţelor de ordine au început să cedeze, iar şase poliţişti s-au sinucis din cauza stresului.
Dincolo de acest peisaj presărat cu maşini incendiate, pietre aruncate în toate părţile şi gaze lacrimogene, tinerii turci au parte şi de clipe de relaxare. În mijlocul corturilor şi a fumului provenit de la kebaburile preparate în apropiere, sute de tineri cântă, dansează sau fac yoga. Nu uită, însă, nici o clipă de ce sunt acolo: pentru a-l determina pe premierul Recep Erdogan să demisioneze. Un premier care în ciuda nemulţumirilor, are o cotă de popularitate foarte ridicată, el fiind considerat cel mai puternic politician turc de la Mustafa Kemal Ataturk încoace.